Israeli Mimuna

I became interested inthe Moroccan Jewish national costumes and impressed by the genuine kindness of the people. the is heritage is preserved for thousands of years, and present even today.From the jewish morrocan heritages and traditions I show the celebrations of the Mimuna and henna.The meaning of Mimuna is wealth. The celebrations origin time is unbeknown. the jewish - moroccans have celebrated the mimuna on the first day after Pessach ( Jewish Pascha) during the jewish mounth Nissan which is around april.Every Jewish - Moroccan family celebrates with traditional wear, music dance and various festive dishes.The Henna is a traditional Moroccan - Jewish engagement celebration.The Henna celebration begins in the bride parent's house. Accordink to the tradition, the Henna brings happiness and wealth to the new young couple.The cloths they lear have a golden stripe which is the symbol of wealth.On the cloths sleeves there are little mirrors with white frames, the symbol of agreement and cooperation. The cloths colors are bright, light green and scarlet which are the symbols the love and long life. At the end of the celebration traditionally "nanna" mint tea is offered.

Izraeli Mimuna
A mimuna hagyományos ünnep a marokkói zsidók között, akik a Peszah lezárását követő napon ünnepelnek. Peszáhkor kovásztalan ételeket fogyasztunk megemlékezve az egyiptomi kivonulásra.
A mimunán viszont már kovászos ételeket kell fogyasztani.
Ez egy színes fesztivál, amelyben a vendéglátók
marokkói ételekkel, édességekkel, és zenével várják a vendégeket. Az étel összetevőire jellemző hogy nagyon édesek, amely jelképezi a fizikai szabadságukat, hiszen megmenekültek az egyiptomi fogságból. Ezek az ételek továbbá szimbolizálják a jólétet, és a jó szerencsét.
Az ünnepségen fehér abrosszal megterített asztallal várják a vendégeket. Ezeken az ünnepségeken általában politikai tisztségviselőket is meg szoktak hívni.
Az asztalon szétszórt szezámmagok, dió, mandula, fehér mandulás nugát, szárított és friss szeletelt gyümölcsök,( például alma narancs, ribizli, grapefruit)találhatók. Az asztal közepére egy pohár olajat, és egy kancsó tejet helyeznek, e köré hét csokoládéból készült érmét helyeznek, amelyben liszt van. Az asztal külső részére friss salátákat, és szeletelt zöldségeket raknak. Ezen kívül egy tányér apróra vágott zöldség és ezen egészben hagyott hal kerül az asztal középső részébe, amely a Vörös tengert szimbolizálja.
A fő étkezésnél általában különböző módozatban elkészített halat szoktak fogyasztani, a köret általában kuszkusz szokott lenni és sokféle saláta.
A mézédes sütemények közül érdemes megemlíteni a több színben pompázó töltött marcipánokat,
baklávákat és a nagyon finom „mofletta” mézzel és vajjal ízesített marokkói palacsintákat, amelyeket a fő étkezés után szoktak elfogyasztani.
Az étkezés után népszerű marokkói mentás teát szoktak inni, amely náluk nagy szimbolikus hagyomány, a vendégszeretetet és a barátságot szimbolizálja. Beszélgetés előtt, alatt és minden étkezés után teát fogyasztanak. A teáscsészékre jellemző a művészien kialakított marokkói stílus, ezeknek a színe általában arany.

Sharon Asher










Fotók : Asi

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések