Megérkeztek a külföldi delegációk Izraelbe Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök temetésére hétfőn

Megérkeztek a külföldi delegációk Izraelbe Ariel Saron volt izraeli miniszterelnök temetésére hétfőn, az országban a szertartás idejére a biztonsági intézkedéseket is fokozták. A magyar kormányt Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára képviseli.

Huszonhárom külföldi küldöttség érkezett Jeruzsálembe a nyolc év kóma után szombaton elhunyt volt miniszterelnök, Ariel Saron délelőtti, a kneszetnél zajló búcsúszertartására. A temetésen jelen lesz többek közt Joe Biden amerikai alelnök, Tony Blair volt brit miniszterelnök, Szergej Nariskin, az orosz állami duma elnöke, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter.

A hivatalos állami rendezvényen beszédet mond többek közt Benjámin Netanjahu kormányfő, Simon Peresz államelnök, Juli Edelstein, a kneszet elnöke, valamint a család által felkért két szónok: Simon Kahaner, egykori beosztottja a legendás 101-es ejtőernyős egységből (Izrael első, Saron által életre hívott és vezetett katonai kommandójából), és Marit Danon, az elhunyt politikus titkára kormányfői korszakából.

A temetés helyszíne mindössze tíz kilométerre található a gázai határtól, hétfő reggel két rakétát lőttek a szomszédos izraeli területekre a Gázai övezetből, de - a katonai rádió közlése szerint - ez nem változtatta meg az előkészületeket. Drónokkal és a légierő más eszközeivel ellenőrzik a gázai térséget a temetés idején - mondták a hadsereg illetékesei. Várhatóan ezrek kísérik utolsó útjára Ariel Saront, védelmükre a környékre telepítették a Vaskupola védelmi rendszer egy egységét is.

A területen nyolcszáz rendőr vigyáz a tömeg nyugalmára, a távolabb állók számára hat hatalmas kivetítőn mutatják majd a sírnál zajló eseményeket. Miki Gavrielov elénekli az elhunyt politikus egyik kedves dalát, majd katonai szertartással helyezik örök nyugalomra a halottat.

Izrael egyik legmeghatározóbb, bár igen ellentmondásos személyiségének, Ariel Saronnak a nevét fogja viselni ezentúl egy híd és egy laktanya - jelentették be a hatóságok.

MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések