Életének 86. évében elhunyt Ariel Sharon volt izraeli miniszterelnök.

Életének 86. évében elhunyt Ariel Sharon volt izraeli miniszterelnök. Az elmúlt nyolc évben súlyos agyvérzés miatt kómában volt. Ezalatt a politikus soha nem nyerte vissza eszméletét.

Ariel Sharon évtizedek óta az izraeli politikai élet egyik legfontosabb alakja volt. Sok izraeli lakos nemzeti hősnek, sőt, az ország szimbólumának is tartja.
Ariel Sharon, eredetileg Sheinerman, 1928-ban Kfar Malala zsidó településen jött világra, oroszországi bevándorlók családjában. Szülei földművesek voltak. Ő maga is agronómusnak készült. De 1948-ban, rögtön az első arab-izraeli háború kitörése után megszakította tanulmányait, és a frontra ment. Sharon katonai karrierjét nagyon sikeresnek tartják. A 70-es évek elején azonban Sharon elhagyta a katonai pályát, és a nagy politikába ment. 1973-ban a Likud párttól először választották a Knesszetbe. A 80-as és 90-es években földművelésügyi miniszter, honvédelmi, kereskedelmi, iparügyi, építőipari, az infrastruktúraügyi, és külügyminiszter is volt. Kidolgozta a ciszjordániai és a Gázai övezeti zsidó települések építési programját.

2000-ben Sharon meglátogatta a Templom-hegyet, zsidó és muzulmán szentélyt, amely Jeruzsálem óvárosában, annak arab részében található. Ez a lépés jelentősen bonyolította az arab-izraeli kapcsolatokat, és semmivé tette a Jordán-völgy a Palesztin Hatóság ellenőrzése alá történő átadásának a tervét. A szakértők szerint Ariel Sharon éppen arra számított, hogy az ilyen helyzet rákényszeríti az izraelieket, hogy kemény vezetőt válasszanak, mint amilyen ő volt.

Számítása bevált: 2001. február 6-án elsöprő győzelmet aratott, és Izrael miniszterelnöke lett.

2005-ben, Sharon éles fordulatot valósított meg a közel-keleti békefolyamatban. Kemény biztonsági intézkedések híve váratlanul bjelentette a zsidó települések kiürítését a Gázai övezetben és falépítést Ciszjordániában. Ezek a tervek annyira ellenséges fogadtatásra találtak párttársai körében, hogy 2005-ben Sharon kilépett a Likudból, és a Kadima („Előre”) új, centrista pártot hozta létre.

2006. január 4-én Ariel Sharon agyvérzést kapott és kórházba került. Néhány nappal később kómába esett, és légzőkészülékhez kapcsolták.

2006 márciusában, a Kadima párt nyerte meg a választásokat, és áprilisban kijelentették, hogy Sharon, aki több mint három hónapja kómában volt, teljesen cselekvőképtelen. Az elkövetkező években Ariel Sharon intenzív terápiában részesült, több műtéten esett át, de nem jött ki a kómából. 2014. január 2-án, az orvosok bejelentették, hogy a 85 éves betegnél akut veseelégtelenséget állapították meg. Ariel Sharon január 11-én halt meg anélkül, hogy visszanyerte volna az eszméletét.

Forrás: http://hungarian.ruvr.ru/

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések