Jeruzsálem egyetlenegyszer sem szerepel a Koránban”

Vasárnap Budapesten tanácskozott az Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF). A résztvevők többsége hitet tett Izrael biztonsága, jogos önvédelme, valamint az Izrael fennhatósága alatt álló, feloszthatatlan Jeruzsálem mellett.


Lucio Malan olasz szenátor, a NATO Parlamenti Közgyűlésének tagja hangsúlyozta: az utóbbi időben Olaszország komolyan támogatta és a világpolitikában is támogatni kell Izraelt. Közölte: nem szabad csak defenzívában lenni, hanem szükség van bizonyos lépések megtételére, s erre az IIACF képes – tette hozzá.
Lucio Malan


A szenátor úgy folytatta: nagyon fontos törvényjavaslatokkal, kezdeményezésekkel Európában Izrael mellett föllépni. Például törvényekkel kéne föllépni olyan országok ellen, amelyek – akár általánosságban, akár a zsidóság ellen – gyűlöletet szítanak. Mint fogalmazott, meg kell vívnunk az igazság harcát. Manapság a gazdasági kérdések vannak középpontban, holott a pénzhiánynál is rosszabb az igazság hiánya – vélte.

Lukács: ma az igazság tanyát ver

„Ma az igazság tanyát ver” – ezt már Lukács Tamás, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi, Civil- és Vallásügyi Bizottság kereszténydemokrata elnöke közölte előadásában. Mint mondta, soha eddig nem volt ennyire feszültséggel teli a közel-keleti helyet. Hangsúlyozta: a palesztinok azon folyamodványa, hogy az ENSZ-szel szeretnék elismertetni a palesztin államot, feszültséget kelt, ugyanakkor ez a feszültség termékeny lehet.

Lukács szerint az igazságot csak az őszinte párbeszéddel lehet elérni. Közölte: jó volna, ha az Európai Unió egységen lépne föl az Izraellel kapcsolatos kérdésben.

A kormánypárti politikus azt mondta: a magyar külpolitika elvi álláspontot foglal el a kérdésben: üdvözli a kvartett kezdeményezését, elkötelezett Izrael biztonsága mellett, de a palesztin államiság mellett is.

Mint Lukács megjegyezte, a palesztin ENSZ-folyamodvány nem megoldás, hanem a feszültséget fogja növelni.

Hiller: fasisztákkal nincs együttműködés

Hiller István szocialista képviselő afölötti örömének adott hangot, miszerint öt kontinensről gondolták úgy, hogy ezekről az aktuális és fontos kérdésekről Budapesten egyeztetnek.

A volt kulturális miniszter arra hívta föl a figyelmet, hogy a konferencia helyszínéül szolgáló MTA-épület a magyar tudomány háza, a reformkor és Széchenyi vívmánya, de párszáz méterrel odébb a Duna-parton ott vannak a Soá áldozatainak cipői. Mint mondta, Európa történetében egyszerre tud jelen lenni a nagyszerűség és a szörnyűség. Közölte: a történelem nem szakácskönyv, nem receptgyűjtemény, nem lehet felütni, megnézni, hogy minek mi a következménye és látni, hogy a jelenünkhöz mit hoz a jövő.

Vannak csoportok, amelyek a gyűlölet irányába viszik el az országot – folytatta gondolatait a szocialista politikus. Azt mondta: a demokratáknak össze kell fogniuk azért, hogy ordas eszmék ne kerüljenek föléjük.

Hiller az önkényalapú és a szabadságalapú gondolkodás közti különbségre hívta föl a figyelmet. Úgy folytatta: a Soá hetven éve nem a vasútállomásokon, vagonokon kezdődött, hanem akkor, amikor leírták az első idevonatkozó gondolatokat, amikor a Parlamentben, az utcán egyre többen hallgattak ezekre az ordas gondolatokra, amikor a lényegtelen nézeteltéréseket nem tudták a lényeges ellenfél elleni küzdelem érdekében félretenni.

Nincsen hátrálás, fasisztákkal nincs együttműködés, velük kapcsolatban nincs megértés – zárta gondolatait Hiller István.

Megengedjük, hogy kivágjanak Izrael testéből egy darabot?

Benjamin Elon


„Azért vagyunk itt, hogy megerősítsük a hidat a keresztények és a zsidók közt” – ezt már Benjamin Elon volt kétszeres izraeli turisztikai miniszter jelentette ki. Úgy folytatta: ezt a hidat nem csak a Soát túlélő zsidók ügyén keresztül építjük. „Tudjuk, hogy politikai szinten ez a kérdés soha többet nem lesz kérdés” – tette hozzá.

Az izraeli politikus úgy folytatta: hiszek abban, hogy az Európai Unió nemcsak, mint a Soá áldozataihoz kapcsolódik a zsidósághoz, de a Tanakhon és a tudományon keresztül is.

A kihívás az, hogy a mennyei és a földi Jeruzsálem kérdését megértsük – folytatta gondolatait Elon. Nem elég tehát a zsinagógában vagy a templomban Jeruzsálem fontosságáról beszélni, hanem politikai szintre kell terelni a kérdést – közölte.

A politikus hangsúlyozta: segíteni kell a zsidókat Jeruzsálem újjáépítésében, megújulásában. Ezért olyan fontos ez a konferencia Európa központjában.

Jeruzsálem kérdéséről Elon azt mondta: megengedjük-e, hogy kivágjanak Izrael testéből egy darabot? Jeruzsálem mindig Izrael független fővárosa marad – zárta gondolatait az izraeli politikus.

Ki kell fejezni a folyamatos támogatást

Doug Lamborn republikánus képviselő, az Egyesült Államok Kongresszusa Energiaügyi Bizottságának elnöke arra hívta föl a figyelmet, hogy Izrael az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten, mégis kevés barátja van. Lamborn arra hívta föl a figyelmet, hogy Izrael olyan ellenségekkel áll szemben, akik nemcsak hagyományos fegyverekkel ostromolják, hanem eszmékkel és diplomáciai támadásokkal. Ilyen például az a szándék, hogy Izraelnek az 1967-ig fönnállt tűzszüneti vonal legyen a végleges határa. Colorado kongresszusi képviselője hozzátette: az államiságot nem lehet elérni egy szelet papírral, ezért az ENSZ-ben az Egyesült Államok meg fogja vétózni az ilyen irányú palesztin törekvést.

A republikánus politikus úgy folytatta: az államiság felelősség. Izraelnek meg kell védenie lakosságát a jelenleg is tartó, folyamatos terrortámadásokkal szemben. „Ezért azt javaslom: ne diktáljunk az izraeli kormánynak, hogy hol húzza meg az ország határait” – tette hozzá.

Nem tudjuk Izraelt megszabadítani az ellenségeitől, de kifejezhetjük a folyamatos támogatásunkat Izrael mellett – mondta Lamborn.

Kétféle hangot adnak a palesztinok

Ayoob Kara, a Likud – egyébként drúz – képviselője közölte: számára Budapest a második főváros, tekintettel arra, hogy itt született Herzl Tivadar. Úgy folytatta: Izrael mindig is zsidó állam volt, ellenben olyan, hogy palesztin állam, sosem létezett. A politikus szerint az oslói megállapodás óta két hangot lehet hallani, nyugat felé szépen beszélnek a palesztinok, de van egy másik hang is, ami arabul szól és az már teljesen más hangokat penget: „mindent meg kell tenni Izrael iszlamizációja érdekében”. Kara meglehetősen negatívan beszélt az úgynevezett arab tavaszról. Mint mondta, most az arab fundamentalizmus az egyik legnagyobb veszély a Közel-keleten.

Yoel Hasson


Yoel Hasson, a Kadima képviselője elmesélte, hogy nagyapja Tunéziában rabbi volt, de a Bibliáját rejtegetnie kellett. Miután hazatért Izraelbe, már kitehette a Bibliát a nappali közepére és halála előtt azt mondta unokájának: „.amikor látom a családomat magam körül, látom, hogy jó dolgotok van, azt is látom, hogy megérte az összes fáradozás ezért”. Hasson elmondta, hogy a világot járva ennek az ellenkezőjével szembesült, amikor hallotta az embereket, hogy az országáról azt mondják, hogy megszálló. Az izraeli képviselő szerint ezzel szemben küzdeni kell, hiszen Izrael története csodálatos, soha nem áll le, a legstabilabb gazdasággal rendelkezik a térségben és folyamatosan fejlődik. „Mert hiszünk az oktatásban, a demokráciában és ezt szánjuk a zsidóknak, valamint az egész világnak”- zárta gondolatait Hasson.

Az unió taníthatná jóra a palesztin fiatalokat

Hannu Takkula finn képviselő arról beszélt, hogy a Közel-keleten egyetlen ország osztja ugyanazokat az értékeket, melyeket az Európai Unió és ez Izrael. Takkula felhívta a figyelmet arra, hogy egy egyiptomi felmérés kimutatta, hogy a Mubarak elleni tüntetőknek csak 3 százaléka volt az, aki a demokráciáért „harcolt”. Nem a demokrácia és a liberalizmus volt a cél, sokan azt mondták, hogy az életminőségnek kellene javulnia, de még többen vélték úgy, hogy egy jobb rezsim kell és felmerült a Muzulmán Testvériség neve, magyarázta a finn képviselő, aki szerint oda kell figyelni, hová áramlik az európai adófizetők pénze.

Mint mondta, a palesztinoknak békére kellene tanítaniuk a gyerekeiket. Az unió pedig meg tudná tenni, hogy azokat a fiatal palesztinokat, akik azt kiabálják, hogy „halál a zsidókra és izraeliekre”, jóra neveljék. Takkula nem hisz abban, hogy ezek a gyerekek maguktól találták volna ki ezeket a rigmusokat. Meg kell védenünk az emberi jogokat, a demokráciát. Ezt kell tennünk a Közel-keleten is, ahol Izrael az egyetlen demokrácia, az egyetlen partnerünk, fogalmazott a képviselő.

Csak '67 után jött a két állam megoldás

Rotem szerint a két állam megoldás csak 1967 után érkezett, mert azelőtt a palesztinok nem is kértek államot. Azonban ma sem ismerik el Izrael államát, pedig Rotem szerint még a két állam megoldáshoz is alapfeltétel lenne, hogy ezt megtegyék. Emlékszem, hogy régebben mondták nekem, hogy „zsidó, húzz Palesztinába”, amikor megérkeztem oda, ott azt mondták, hogy „zsidó, húzz haza!” Hová menjek tehát? Nem fogjuk kockáztatni Izraelt és a zsidóságot, jelentette ki David Rotem. Az izraeli politikus hozzátette, hogy amikor megszületett az első fia, megígérte, hogy nem lesz háború. Azóta két fiam is megjárta a frontvonalakat. Az unokáimnak ugyanezt ígértem, nem teljesült.

Fontos kérdés a demográfia

Jan Dzeidziczak szerint az egész világnak ki kell állnia Izrael mellett, mert ha elveszítjük Izraelt, a civilizációnkat veszítjük el. A képviselő szerint a népességprobléma is nehéz kérdés, hiszen demográfiailag sokkal gyorsabban szaporodnak az arab világban. Izraelt katonailag, gazdaságilag védeni kell, de a demográfiára is figyelni kell, mert lehet, hogy ez a 21. században még nem kritikus, de a 22.- ben már az lesz. Dzeidziczak az abortuszról is szót ejtett, mint mondta, hallotta egy terrorista nyilatkozatát, aki azért gyilkolt meg egy izraeli kismamát, mert a gyermeke később a palesztinok ellensége lehet. Ugyanez a férfi hozzátette, hogy „nyugaton ugyanezt teszik, csak abortusz a neve”.

Lunney: fontos a hídépítés

A kanadai James Lunney arról beszélt, hogy akkor is fontos az őszinte beszéd, ha ez nem jellemző manapság. A képviselő szerint fontos a hídépítés a nemzetek között, ezen dolgozik az EU és Kanada között is. Lunney fontosnak tartja, hogy összegyűljenek az emberek, hogy egyeztessenek, mintsem, hogy fegyverrel harcoljanak egymás ellen. Kanada a két állam megoldást támogatja, és a párbeszédet, nem támogatják az egyoldalú folyamodványt.

Izrael 3 ezer éve igényt tart Jeruzsálemre, mint fővárosra

Ruperto Long Uruguayból érkezett a budapesti konferenciára, országáról szólva elmondta, hogy kicsi ugyan 3,5 millió lakosával, de fontos szerepet játszott Izrael történetében. Mint mondta, kis országok is képesek nagy dolgokra, de vannak, akik félresöprik, mondván, hogy ez nem az ő feladatuk. Long az új antiszemitizmusról is beszélt, arról, hogy vannak, akik a holokausztot is megkérdőjelezik napjainkban. Az uruguayi politikus szerint Izrael az egyetlen ország, már 3 ezer éve, amely fővárosként igényt tartott Jeruzsálemre, egyetlen megszálló ország sem tette ezt eddig.

Az iszlám és Jeruzsálem

A dél-afrikai Kereszténydemokrata Párt elnöke, Kenneth Meshoe arról beszélt, hogy lehetetlen addig a két állam megoldásról egyeztetni, amíg a palesztinok nem ismerik el Izraelt. Jeruzsálemről azt mondta, hogy az egyenlő Izraellel. Jelezte, hogy furcsa az a tény, hogy a palesztinok nem Ramallah-ot kívánják megtenni fővárosuknak – és hozzátette: Jeruzsálem egyetlen egyszer sem szerepel a Koránban, aki pedig azt követeli, hogy Jeruzsálemet szakítsák el Izraeltől, az nem a békét, hanem a konfliktust keresi.
Forrás:http://atv.hu/belfold/20111031_jeruzsalem_egyetlenegyszer_sem_szerepel_a_koranban
atv.hu / Molnár László, Szegő Péter

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések