Szukkot - Szukkajsz

Szukkot - Szukkajsz
Október 3- án este kezdődött a Szukkot ünnepünk. Az ünnep az egyiptomi kivonulás utáni 40 éves sivatagi vándorlásra emlékeztet minket amikor a zsidók sátorban laktak.
A hagyomány szerint ilyenkor sátrat kell építeni amely pontos szabályokhoz van kötve és nyolc napig kell benne lakni. Már jom kippur után elkezdték a sátor építését, az oldalai fából készülnek a tetejét náddal fedik be. az ünnep kötelező kelléke az " Árbó Minim" az ünnepi csokor: fűzfaágat, pálmaágat, mirtuszágat,és egy citrusfa gyümölcsét "esztrogot" fogunk össze. A reggeli ima alatt bizonyos alkalmakkor kézbe vesszük a csokrot és a négy égtáj, és az ég és a föld felé lengetjük.
Az ünnep beálltával csak a sátorban étkezünk, sok helyen ott is alszanak. Ilyenkor kenyeret, süteményt, bort szőlőt, fügét, gránátalmát, datolyát, olajbogyót is esznek a sátorban.

" Aztán így beszélt Mózeshoz az örökkévaló: " Mond meg Izrael fiainak: ugyanennek a hetedik hónapnak a tizenötödik napján hét napig tartó sátoros ünnep kezdődjék az Örökkévalónak. Az első napon szent összegyülekezés legyen, ne végezzetek semmilyen, foglalkozáshoz tartozó munkát.... a nyolcadik napon szent összegyülekezésetek legyen... Ünnepnap ez, ne végezzetek semmilyen, foglalkozáshoz tartozó munkát"
(3 Mózes 23: 33 - 36)
" Az első napon is legyen pihenőnap és a nyolcadik napon is legyen pihenőnap. Vegyetek magatoknak az első napon nemes fákból való gyümölcsöt ( citrust), pálmaágakat, ( Tmárim) sűrű lombú (ávot)fa ágait (mirtuszt) és fűzfaágait, és örvendezzetek hét napon át Istenetek az Örökkévaló előtt. Így ünnepeljétek meg az Örökkévaló ünnepeként minden esztendőben hét napon át. Örök rendelkezés legyen ez nemzedékről nemzedékre... Sátrakban lakjatok hét napig... hadd tudják meg nemzedékeitek, hogy sátrakban adtam lakást Izrael fiainak, amikor kihoztam őket Egyiptomból"
(3Mózes 23: 39 - 43.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések