ROS HÁSÁNÁ

Ros Hásáná
Az év feje – ez a kifejezés csak egyszer szerepel a Bibliában, akkor sem kifejezetten az ünnepre, vagy a napra utal, inkább tisri hónapra…:
בעשרים וחמש שנה לגלותנו בראש השנה בעשור לחדש בארבע עשרה שנה אחר אשר הכתה העיר בעצם היום הזה היתה עלי יד־יהוה ויבא אתי שמה
Ezékiel 40:1
„Huszonötödik esztendejében fogságunknak, az esztendőnek kezdetén, a hónap tizedikén, a tizennegyedik esztendőben az után, hogy a város megveretett, éppen ezen a napon lőn az Úr keze én rajtam, és elvitt engemet oda.”

Idézet A Talmud Könyveiből:.
„Újév napján minden halandó felett ítélet tartatik és minden halandónak ítélete még azon a napon megpecséltetik. Mások szerint az ítélet csak az engesztelés napján pecséltetik meg.
Mások mondják: Minden halandó felett újév napján ítélkeznek és kinek – kinek ítélete a maga idejében pecséltetik meg.
Ráb imádságos könyvében ez az újévi ima volt olvasható:
- Ez a nap a teremtés kezdete, emlékeztetés az első napra ( a világteremtésre ). Ezen a napon méretik ki az ország felett, hogy melyikük hull a kard hatalmába és melyikük fog békében örvendezni, melyikük fog éhínségtől szenvedni és melyikük fog bőségnek örvendezni. Ezen a napon döntetik el a halandókról, hogy az életre vagy halálra adatnak – e.
Rabbi Joszé szerint az egyes halandó minden órában megítéltetik, miként Jób mondja (7, 18):
„És reá gondolsz, reggelenként percenként vizsgálod őt.”
A nagy rabbi Jiczhak mondta Rabbi nevében: A Király és a nép naponta ítéltetnek meg. (Kir. I. 8, 95.)"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések