Herzl Tivadar * Herzl Tivadar: A zsidó-állam. Fordította: dr. Schönfeld József (1919).

Herzl Tivadar Budapesten született 1860 – ban egy Dohány utcai házban. Itt ma a Zsidó Múzeum és a nagy zsinagóga egyik fő épületszárnya található.. A múzeum falán emléktábla őrzi, hogy itt született a Zsidó Állam megálmodója. 1884 – ben Bécsben a bölcsészettudományok doktora lett. 1891 – 1895 között Párizsban volt külföldi tudósító, ahol a lakkosság nagy része antiszemita volt.
Párizsból visszatérve Hezl 1896 – ban jelentette meg Bécsben „ A zsidó állam, kísérlet a zsidó kérdés modern megoldására” című cionista kiáltványt. Ebben az írásában szuverén zsidó állam létrehozását szorgalmazza, hogy a zsidók nem csupán vallási közösség, hanem önálló nép legyen. Lehetséges bevándorlási országként Argentínát, és Palesztinát jelölte meg. A jövendő zsidó állam berendezkedését alkotmányos monarchiaként képzelte el.
Herzl 1897 – ben hívta össze Bázelben az első cionista kongresszust:
- „nyilvános elismerést és jogilag biztosított otthon létrehozása a zsidó népnek Palesztinában”
Herzl a következőket írta később:
- „Bázelben megalapítottam a zsidó államot. Talán öt év múlva, de ötven év múlva már
biztosan mindenki belátja majd ezt.”
1904 június 3 – án hunyt el. A cionista vezető holtestét Izrael megalapítása után 1950 - ben Bécsből a Jeruzsálemi Herzl hegyre szállították. Minden évben itt zajlanak le az izraeli nemzeti ünnep nyitó ceremóniái.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések