Gránátalma - Rimon - רימון

Izraelben Ros Há Sáná ( újév) estéjén az ünnepi vacsoránál az asztalra kerül a ( rimon) a gránátalma is.
A sok jó tulajdonságai közül az egyik ami nagyon fontos az ünneplő családnak hogy áldást és sok pénzt hoz a családnak, és nem utolsó sorban vitaminokban nagyon gazdag gyümölcs.
Az ókori sírokat sokszor gránátalma elemekkel díszítették, és a Biblia is több helyen említést tesz a gránátalma szépségéről, tápértékéről , Például Salamon királynak gránátalma ültetvényei voltak. Izrael népe nagyra tartotta a gránátalmát. Ószövetség egyik könyvének, a Salamon királynak tulajdonított Énekek éneke című ókori szerelmes költeménynek a menyasszony jelességeit taglaló részében (4.13.) ez áll: „A te csemetéid gránátalmás kert, édes gyümölcsökkel egybe…”. A gránátalma magvai a kimeríthetetlen bőséget jelképezték, ahogy Kánaán is a bőséget és gazdagságot, az Ígéret Földjét jelentette az izraeliták számára.
Salamon templomának oszlopait pontosan száz gránátalma díszítette (Jeremiás könyve, 52, 22-23.), és a főpap selyem felöltőjének szélén „kék, bíborpiros és karmazsin színű” gránátalmák és aranycsengettyűk sorakoztak egymással váltakozva (Mózes II, 28.33.).
Vannak akik úgy gondolják hogy 613 mag van a gyümölcsben, a Tórában 613 parancs szól a jótéteményről (Micva).
Az újév estéjén ezt az áldást mondjuk a gránátalmára: "שירבו זכויותינו כרימון"

Mivel a gránátalma termésében rengeteg mag fejlődik, ezért a gyümölcs a szerelem és a termékenység ősi jelképe - Aphrodité "szent" gyümölcse. Spanyolország déli részén található Granada is a gránátalmáról kapta a nevét..

A gránátalma (Punica granatum) a gránátalmafélék (Punicaceae) családjába tartozik. Mediterrán vidékeken őshonos lombhullató fa vagy bokor. Magassága 2 és 4 méter között változik, de létezik törpe fajtája is. Alacsonyan elágazó törzsén sűrű korona helyezkedik el. Rövid nyelű levelei sűrűn állnak, és átellenes helyezkednek el.
Nyáron virágzik, a virágok rövid kocsányon ülnek, vagy kocsány nélküliek, és a hajtások csúcsain jelennek meg. Szép piros virága miatt mediterrán vidékeken gyakran díszcserjeként is alkalmazzák. Ázsiában és a Közel-Keleten, évezredeken át nagy tiszteletben tartották. Alma nagyságú gyümölcsének kemény héja van, alatta fehér puha hártyában sok sötétpiros beágyazódott mag található. A rekeszes sok magvú bogyótermések édeskés, savanykás ízűek. A gyümölcs érésekor a héj késsel könnyen vághatóvá válik. Egyébként ollóval vagy éles késsel szüretelik, mert a gyümölcs erősen illeszkedik az ághoz.

Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések