Pálfi János A fajátékos


Bemutatkozás



56 éves vagyok. 49 éve készítek fajátékokat.
Faiskolába jártam, de játékot alkotni a saját igényem és igényességem tanított. Eleinte betűkivágással és kiállítási installációk készítésével foglalkoztam. A gépeim zömét is magam gyártottam magamnak, mert nem találtam készen a nekem megfelelőt.
Azt mondják, a fa öntörvényű anyag; még holtában is meleg érintésű, tovább alakul, mozog, él. Annál jobban öntörvényű csak az, aki nap, mint nap megküzd vele.
Miért épp játékot? Mert a játék nem játék! A játék a gyerek legfontosabb „dolga”. Általa ismeri és tanulja meg a világot. Ha gondosan elkészített, igényes tárgyak veszik körül, akkor, és csak akkor várhatjuk el tőle, hogy igényes felnőtté váljon. Nem alázhatjuk meg azzal, hogy vacakot adunk a kezébe. Célom, hogy a gyermekek természetes anyagból készült, vegyi anyagoktól mentes, valósághű játékokkal élhessék át szerepjátékaikat. Elképzelésem helyességének igazolására adtam játékaimból óvodáknak kipróbálásra, ahol évek óta örömmel és balesetmentesen használják azokat.
Remélem, hogy játékaimon keresztül a gyermekek közelebb kerülnek a természethez és világossá válik számukra a gondos munka fontossága.
Jó játékkal játszani komoly dolog. Azonban, hogy valóban önfeledt játék legyen a foglalatoskodás, szükséges a mozgások összehangoltsága, finomsága. E nélkül a játék öröme helyett kudarc éri a gyermeket. Ezért fontos az általam ajánlott korhatár betartása.
Játékaimnak csak alsó korhatára létezik. A homo ludens kortalan.
Tárgyaim nem csak gyerekjátéknak használhatóak. Megtalálhatóak vasút-barátok gyűjteményében éppúgy, mint szállítmányozó cég tulajdonosának íróasztalán (emblémázva), vagy könyvtámaszként könyvespolcon, képként a falon, de kandallópárkány díszeként is. Alkalmanként színházi díszleteket és maketteket is készítek. Vállalok szaktanácsadást és régi játékok restaurálását is.
Alapító tagja vagyok a kecskeméti székhelyű, országos hatáskörű Játék Céh-nek, tagja vagyok a Kiss Áron Játéktársaságnak.
Játékaim megtalálhatók a Szórakaténusz Játékmúzeum és Műhely-ben, egy modellem pedig a Közlekedési Múzeum állandó kiállításában szerepel. (Magyar Középponti Vasút PEST nevű gőzmozdonya és személykocsija)
Tárgyaim a Képző-és Iparművészeti Lektorátus által minősítettek, sikerrel szerepeltek mind hazai, mind külföldi kiállításokon.
A Kossuth Rádió Kézjegy című riport sorozatában többször megszólaltatott Szakáts Ildikó szerkesztő. Szentendrei kiállításomról cikkben tudósított a Népszabadság, a Magyar Narancs és az MV Iparos Újság, riportot készített a Szatelit TV.
A Közlekedési Múzeum XIII. sz. évkönyvének (2001-2002) Soltész József által írt tanulmányában illusztrációként szerepel a PEST nevű gőzmozdony makettje.
A magyar iparművészet az ezredfordulón című kiadványban (2003) Budavári István számolt be munkásságomról.
A Magyar Iparművészet 2004/3-as számában Tészabó Júlia művészettörténész cikke jelent meg modellszerű játékaimról. Péterffy András kézművesekről szóló dokumentum filmjében szintén szerepeltem alkotásaimmal.


Egyszemélyes műhelyemben játékokat, maketteket, működő modelleket készítek fából, melyeket használhatnak, a kandallópárkányra tehetik dísznek, vagy akár csak pukkaszthatják vele a szomszédot, akinek még nincs ilyen!
1082 Budapest, Baross u. 75.
Tel.: 06-1-219-3374

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések