Szabó László a magyar-izraeli kapcsolatokat méltatta Jeruzsálemben


Az izraeli diplomácia egyik vezetője kijelentette, hogy Izrael továbbra is szorosan együtt kíván működni a baráti országnak tekintett Magyarországgal.
A magyar izraeli kapcsolatokat méltatta Szabó László, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára, amikor Niszim Ben Sitrittel, az izraeli külügyminisztérium főigazgatójával tárgyalt kedd délután Jeruzsálemben.
Niszim Ben Sitrit hangsúlyozta, hogy jónak tartja a magyar-izraeli kapcsolatokat, s úgy érzi, hogy jelentős elmozdulás történt pozitív irányba. Az izraeli diplomácia egyik vezetője kijelentette, hogy Izrael továbbra is szorosan együtt kíván működni a baráti országnak tekintett Magyarországgal - közölte az MTI-vel a megbeszélésen jelenlévő Nagy Andor, tel-avivi magyar nagykövet.
Az izraeli fél a találkozón jelezte, hogy szorosabbra szeretné fűzni kapcsolatait a V4-es visegrádi tagállamokkal, Lengyelországgal, Csehországgal, Szlovákiával és Magyarországgal. Júniusban Izraelben egy politikai igazgatói tanácskozást terveznek a kapcsolatok további erősítésére.
Szabó László is hangsúlyozta, hogy Magyarország baráti partnerként tekint Izraelre, és megismételte a magyar kormány korábbi ajánlatát ötven izraeli diáknak szóló ösztöndíjas egyetemi helyről. A zsidó államban nagyon népszerűek a magyar orvosi egyetemek, s Budapest majd megteszi javaslatát a fogadandó diákok szakterületéről, amelyek közt PhD doktori képzéseket is terveznek. Ebben a kérdésben a közeljövőben kétoldalú megállapodást fog kötni a két ország.
A jeruzsálemi beszélgetésen elhangzott, hogy a zsidó közösséget továbbra is foglalkoztatja az épülő budapesti Sorsok Háza jövőjének kérdése. Ezzel kapcsolatban Szabó László biztosította tárgyaló partnerét, hogy az Orbán-kormány mindent megtesz egy olyan megoldás megszületéséért, amely megfelel a helyi zsidó szervezetek elképzeléseinek. A kormány által nyolc-kilenc hónapja életre hívott zsidó kerekasztal megbeszéléseinek ez az egyik témája.
Szabó László a tanácskozáson kiemelte a magyar gazdasági mutatók pozitív változását, s hogy egyre több befektetés történik Magyarországon.
Forrás: MTI                                   

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések