Óriási fegyverüzletet kötött/het Izrael Amerikával


Közel 1,9 milliárd dollárért vásárolhat Izrael fegyverzetet Amerikától, amennyiben a Pentagon jóváhagyja az üzletet, írja az MTI a Jediót Ahronót nevű izraeli újságra hivatkozva.
Izrael többek között
750 bunker- és alagúttörő bombát,
3000 helikopterről indítható Hellfire rakétát,
több 100 GPS-irányítású, lézeres rakétát,
vásárolna.
Az izraeli hadseregnél hangsúlyozták, hogy az üzletnek semmi köze az iráni atomról megkötendő egyezséghez, hanem egy többéves terv egyik részének a teljesítéséről van szó, amit a tavaly nyári gázai, Hamász elleni hadművelet után újraterveztek.
Az izraeli szakértők szerint a nagy volumenű fegyvereladás a Perzsa-öböl menti országoknak szánt szintén kiemelkedően nagy mértékű amerikai fegyvereladást ellensúlyozza, Izrael támogatásával az amerikai kormány megpróbálja elejét venni a republikánusok ellenvetéseinek.

A fegyverek közt lesz ötven BLU-113 típusú és hétszáz BLU-109 típusú igen fejlettnek számító bunkertörő bomba, valamint más, az izraeli hadsereg ütőképességét nagyban növelő precíziós lövedékek.
A Hellfire rakéták átadása azért különösen fontos Izrael számára, mert tavaly nyáron a Gázai övezet elleni hadművelet idején Amerika felfüggesztette ezek szállítását Izraelnek, ugyanis nem értettek egyet Izrael övezetbeli támadásainak módszereivel.
Forrás: MTI/Index

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések