"Békeangyalnak" nevezte Ferenc pápa Mahmúd

"Békeangyalnak" nevezte Ferenc pápa Mahmúd Abbász palesztin elnököt, akit szombaton magánkihallgatáson fogadott a Vatikánban.

A pápa méltató szavai a mintegy 20 percig tartó audiencia végén, az ajándékok kicserélése közben hangzottak el.
A római katolikus egyház feje egy medaliont ajándékozott a palesztin elnöknek és elmagyarázta, hogy az egy békeangyalt ábrázol, amint "elpusztítja a háború rossz szellemét". Az ajándék találó, mivel "Ön egy békeangyal" - jegyezte meg Ferenc pápa.
Mahmúd Abbász részt vesz az első két palesztin szentté avatási szentmiséjén. A Szent Péter téren vasárnap délelőtt tartandó szertartáson jelen lesz Fouad Twal jeruzsálemi latin pátriárka kétezer palesztin zarándok élén, valamint Izrael szentszéki nagykövete is.
A palesztin elnök a két palesztin szerzetesnőtől származó relikviákat ajándékozott a pápának. 
Várhatóan Mahmúd Abbász mostani hétvégi vatikáni látogatásán kerítenek sort annak az átfogó szerződésnek az aláírására, amely szerdán a vatikáni–palesztin kétoldalú bizottság munkaülésén született a katolikus egyház palesztinai tevékenységének alapvető szabályozásáról. Ebben szerződő félként a Palesztinai Felszabadítási Szervezet helyett a Szentszék a "Palesztin Állam" megnevezést használta.
A Szentszék, amely 1993 óta tart fenn diplomáciai kapcsolatokat Izraellel, 1999 óta hasonló megállapodásról tárgyal a zsidó állammal, a félévente tartott fordulók eddig mind eredménytelenül végződtek.
A palesztin elnök pénteken Rómában találkozott Sergio Mattarella olasz államfővel és Matteo Renzi miniszterelnökkel, valamint Paolo Gentiloni olasz külügyminiszterrel is. A megbeszélések középpontjában a közel-keleti békefolyamat állt.
Az olasz parlament alsóháza február 27-én határozatban szorgalmazta, hogy a Matteo Renzi vezette kormány ismerje el a palesztin államot. Az ugyanazon a napon elfogadott másik határozat azonban bizonyos feltételekhez kötötte a palesztin állam elismerését.
MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések