Újabb őrizetbe vételek az izraeli tinédzserek elrablása után



Újabb őrizetbe vételek az izraeli tinédzserek elrablása után
további 65 palesztint vettek őrizetbe szerdára az izraeli hatóságok, hat nappal három izraeli tizenéves feltételezett elrablása után, amit Izrael a Hamász radikális palesztin szervezet számlájára ír. Mahmúd Abbász palesztin elnök azzal vádolta meg a fiatalok elrablóit, hogy tettükkel csak “a palesztinok tönkretételét” érik el.

Az újonnan őrizetbe vettek közül 51 embert Izrael 2011-ben bocsátott szabadon Gilád Salit elrabolt izraeli katonáért cserébe. Így összesen már 240 palesztint vettek őrizetbe az utóbbi napokban a fiatalok ciszjordániai eltűnése miatt. Gilád Salit tiszthelyettesért cserébe 1027 bebörtönzött palesztint engedtek el annak idején, s több mint felük az Izrael által megszállt Ciszjordániába tért vissza. Az 51 szóban forgó palesztin többsége kötődik a Hamászhoz, és Izrael azzal vádolja őket, hogy megszegték a fogolycserekor kötött izraeli-palesztin megállapodást. Több szélsőséges Gilád Salit kicserélése óta arra biztatja a palesztinokat, hogy raboljanak el izraelieket, mert csak így lehet elérni a bebörtönzött palesztinok szabadon engedését.
Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette az őrizetbe vételekről, hogy ez “fontos üzenet a fiatalok felkutatására indított műveletek keretében, amelyek mindaddig folytatódnak, amíg meg nem találjuk őket, és fel nem számoljuk a Hamászt Júdea-Szamariában (Ciszjordánia)”. Az izraeli hadsereg már csaknem 800 épületet kutatott át, különösen nagy figyelmet szentelve a Hamász gazdasági és szociális szárnya, a Dava létesítményeinek, ahol a hadsereg szerint “toboroznak, információkat terjesztenek és készpénzt gyűjtenek”.
A hadsereg szóvivőjének szerdai tájékoztatása szerint két művelet folyik párhuzamosan, az egyik célja a feltehetőleg életben lévő fiatalok megtalálása, a másiké pedig, hogy “jelentős csapást mérjenek a Hamász terrorista infrastruktúrájára és intézményeire”. A hadsereg átkutatta és bezárta a Hamász rádiójának, az al-Aksza Rádiónak a hebroni és rámalláhi irodáit – tette hozzá. Izrael a legkiterjedtebb műveletet hajtja végre a Jordán nyugati partján a 2005-ben kezdett második palesztin felkelés (intifáda) óta.
Mindeddig semmilyen szervezet nem jelentkezett a három izraeli tizenéves elrablójaként, de a Hamász nem is tagadta, hogy köze van az ügyhöz, és kifejezte örömét miatta. Az egyik izraeli miniszter, Gilád Erdan szerdán kijelentette a közszolgálati rádióban: Izrael tudja, melyik Hamász-sejt rabolta el a fiatalokat – de többet nem árult el.
Az Iszlám Együttműködés Szervezetének (OIC) dzsiddai tanácskozásán részt vevő Mahmúd Abbász palesztin elnök a megnyitón felszólalva azt mondta, az Izraellel való biztonsági együttműködés a palesztinok érdekeit szolgálja, mert megakadályozza egy esetleges újabb felkelés kirobbanását, “hiszen az a végünket jelentené”. “Együttműködünk ezeknek a fiataloknak a hazajuttatása ügyében, mert ők is emberek, és mi meg akarjuk védeni az emberéletet” – szögezte le. Megjegyzése figyelemre méltó annak fényében, hogy az Izraellel való együttműködés mennyire népszerűtlen a palesztinok körében.
A Hamász hevesen elítélte Abbász megjegyzéseit. Egyik szóvivője leszögezte közleményében, hogy az elnöknek a biztonsági együttműködéssel kapcsolatban mondott szavaira nincs mentség. “Ártanak a nemzeti érdeknek, ellentétesek a kairói megállapodással és a (palesztin) nemzeti közmegegyezéssel, valamint sorsára hagyják azt a több ezer palesztint, akikre a lassú halál vár a megszálló (Izrael) börtöneiben” – írta Számi Abu Zuhri, utalva rá, hogy Abbász meg a Hamász először 2011-ben, Kairóban kötött megbékélési egyezményt.
Kadura Fáresz, a palesztin fogolyszövetség elnöke kijelentette: “Amit Izrael tesz, annak semmi köze a biztonsághoz, az csak bosszú.” Egy meg nem nevezett egyiptomi tisztségviselő azt mondta Kairóban, hogy Egyiptom, amely kapcsolatban áll a Hamásszal és több más palesztin szervezettel, segít Izraelnek az információgyűjtésben, de hozzátette: nem igazak azok az információk, miszerint Kairó máris közvetít a felek között az izraeli tinédzserek szabadságának visszaadása ügyében.

Forrás: Hírek Izraelből 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések