A levegőben autózhatnak az izraeliek




Sci-fikbe illő közlekedési fejlesztésen dolgoznak Izraelben, írja a BBC. Már a tesztpályát építik ahhoz, hogy hamarosan a levegőben autózhassanak a helyiek. Olyan mágneses pálya készül, amelynek segítségével kétszemélyes, autókhoz hasonló járművekben közlekedhetnek majd a levegőben. 
Az ötszáz méter hosszú tesztpálya az  Israel Aerospace Industries kampuszán épül fel egy skyTran nevű amerikai cég segítségével. Ha a tesztek sikeresek lesznek, akkor akár már 2015 végén élesben ki lehet próbálni az új közlekedési eszközt.

A tervek szerint a kocsikat egy okostelefonos alkalmazás segítségével lehet majd hívni, és ahogy ma taxizásnál, amikor megérkezik, közölhetjük vele, hogy merre akarunk menni. (Sofőr persze nem lesz.)
A fejlesztés előnye, hogy egyáltalán nem foglal helyet a földön, nem szennyezi a környezetet, és nem kell hozzá utat építeni. A kocsik hetven kilométer per órás sebességgel közlekednének, a városokban most sem lehet ennél gyorsabban hajtani, ráadásul dugók sem nehezítenék az útjukat. Ha az ötlet beválik, akkor Indiában és az Egyesült Államokban is építenének hasonló pályákat.  

Forrás: INDEX

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések