Zoltai Gusztáv : A magyar zsidóság a nemzet történelmének, sorsának részese, formálója
















A Zsidó Nyári Fesztivál a művészet nyelvén áll ki az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, mert hisszük, hogy a magyar zsidóság a nemzet történelmének, sorsának részese, formálója – fogalmazott Zoltai Gusztáv vasárnap a Gozsdu-udvarban a 15. Zsidó Nyári Fesztivál ünnepélyes megnyitóján. Alábbiakban a megnyitón elhangzott beszédet közöljük. Alábbiakban a megnyitón elhangzott beszédet közöljük.


zsnf_3_1.jpg
Európa legnagyobb zsidó kulturális rendezvénysorozata, a Zsidó Nyári Fesztivál 15 éves! Köszöntöm Önöket, és külön tisztelettel üdvözlöm meghívott vendégeinket!

Csodálatos másfél évtized áll mögöttünk. A fesztivál bekerült a nemzetközi vérkeringésbe, számon tartják neves művészek és elismeri a közönség.

Az idei esztendőben is számos neves hazai és külföldi művész érkezik a Fesztiválra, mely a jelentősen csökkent állami és szponzori támogatás ellenére is garanciát jelent a megszokott magas színvonalra.

Büszkék vagyunk arra, hogy a Fesztivál bel- és külföldi törzsközönsége a másfél évtized alatt kialakult és öröm számunkra, hogy minden korosztály érdeklődik előadásaink iránt.   Külön szeretném kiemelni, hogy a klasszikus programjaink mellett terveztünk néhány olyan koncertet, melyeken fiatal művész-tehetségekkel találkozhat a közönség, illetve olyanokat, melyek stílusuknál fogva leginkább az ifjúság körében kedveltek.

Ma este a világhírű Liszt Ferenc Kamarazenekar nyitja a fesztivált a Dohány utcai zsinagógában, akikhez két kiemelkedő fiatal magyar hegedűművész, Pusker Ágnes és Pusker Júlia csatlakozik, valamint a klasszikus zene világának egyik legifjabb zongorista tehetsége, a mindössze 8 esztendős izraeli Yoav Levanon, akit a XXI. század Mozartjaként emlegetnek a szakértők.

Két nappal később a világzene izraeli legendája, Shlomo Bar lép fel a Dohány utcai zsinagógában együttesével, a Habrera Hativeettel. Zenéjük különleges keveréke az afrikai szefárd és a keleti hagyományoknak.

Első alkalommal ad koncertet a Dohány utcai zsinagógában a közelmúlt nagy felfedezettje, Takács Nikolas, aki Michel Legrand életművéből állította össze programját. A koncert egyben tiszteletadás, hiszen a Yentl, és  Cherbourgi esernyők világhírű komponistája ebben az évben ünnepelte 80. születésnapját.

Kiemelkedő tehetségeink közé tartozik a fiatal jazz díva, Harcsa Veronika, aki Lámpafény című koncertjén magyar költők megzenésített verseit énekli majd, az este vendége Kulka János lesz.

Az opera rajongói bizonyára nagy örömmel fogadják majd Verdi Nabucco című operájának koncertszerű előadását, amelyet a Dohány utcai zsinagógában hallhatnak szeptember 2-án, olyan kiváló magyar előadókkal a főbb szerepekben, mint Kálmándi Mihály, valamint az opera világának két fiatal magyar sztárja, Boross Csilla és Bretz Gábor.

A zenének szinte valamennyi műfaja megjelenik a fesztiválon, felsorolni is hosszú lenne minden produkciót. Mégis szeretném felhívni a figyelmüket egy holnap nyíló kiállításra a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban, ahol Izrael legjobb gyermekkönyv-illusztrációit és zsidó kéziratokat, szertartási tárgyakat tekinthetnek meg. A kettős kiállítás Izrael Állam budapesti Nagykövetségének támogatásával jött létre. 

És látják, itt a Gozsdu udvarban is színes kavalkád fogadja a látogatókat, nézzenek körül a megnyitó után, hiszen a kézműves remekművek mellett számos könyvújdonsággal is gazdagodhatnak, és, szeptember 2-án is hasonló izgalmas kiállítás várja itt Önöket.

A 15 éves jubileum különös ünnepe a zsidó kultúrának. Ünnepeljük együtt a Fesztivált és ne engedjük, hogy eluralkodjon bennünk a félelem az elmúlt időszak rasszista támadásai miatt. Ne engedjük, hogy etnikai, nemzetiségi, vagy vallási megkülönböztetést kelljen elszenvednie bárkinek, ebben az országban.

A Zsidó Nyári Fesztivál a művészet nyelvén áll ki az emberi jogok tiszteletben tartása mellett, mert hisszük, hogy a magyar zsidóság a nemzet történelmének, sorsának részese, formálója és hisszük, hogy Magyarország Európa része. Azé az Európáé, ahol az alapvető emberi jogok tiszteletben tartása mindenkire kötelező érvényű.

Engedjék meg, hogy átnyújtsam meghívásomat a Zsidó nyári Fesztivál programjaira és a tolerancia jegyében szervezett jubileumi gálaestre szeptember 4-én, a Dohány utcai zsinagógába!

Jöjjenek el és részvételükkel fejezzék ki a békességes, a félelem nélküli élet iránti vágyukat és elkötelezettségüket. Jöjjenek és élvezzék a magas színvonalú művészeti produkciókat, és fedezzék fel a zsidó kultúra szépségeit, hagyományait.

Végezetül köszönetet mondok a Zsidó Nyári Fesztivál támogatóinak, azon cégeknek és Intézményeknek, akik e nehéz gazdasági helyzetben is fontosnak tartják a kultúra pártolását, és ezen belül a zsidó kultúra ünnepét!

A 15. Zsidó Nyári Fesztivált ezennel megnyitom!

Forrás:  http://www.mazsihisz.hu/2012/08/26/zoltai--a-magyar-zsidosag-a-nemzet-tortenelmenek,-sorsanak-reszese,-formaloja-5448.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések