Garai Péter A Klezmérsz együttes vezetője

 

Garai Péter
Fotó: Asi

A Klezmérsz együttes vezetője

Különlegesebb ez a mai fellépés, nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a fesztivál velünk nyílott meg.
Kiválogattuk a repertoárunkból a legnépszerűbb számokat, hiszen ez a megnyitó, egy poláris esemény, ilyenkor nem lehet a klezmer zene minden árnyalatát bemutatni. Szeptember 4-én, a Frankellben lépünk fel, az ottani majd másfél órás koncerten egy sokkal átfogóbb képet adunk a klezmer muzsikáról.
A repertoár elég változatos, jiddish, szefárd és héber dalok szerepelnek, ismert és kevésbé ismert számok. Azt szoktuk mondani, hogy ritmusos és andalító zenéket adunk elő. A zenekar Facebook profilján már bővebb információkat is lehet rólunk olvasni.  
Fotó: Asi
 

Bemutatkozásunk

2005. február 5-e nagy nap volt a KLEZMERÉSZ Együttes életében. Ez volt első önálló fellépésünk  Budai Micve Klubban. Akik azóta meghallgatták műsorunkat, észrevehették a változást, hogy a remegő lábú kezdők elkezdtek beérni és fejlődni. Bővülő repertoárral és átdolgozott darabokkal igyekszünk fenntartani az irántunk megnyilvánuló érdeklődést. De tekintsünk kicsit vissza az indulásra.
klezmeresz1
Együttesünk fiatal – de nem csak fiatalokból, hanem örök fiatalokból is áll - 2004 őszén kezdtük meg a közös próbákat. Jelenleg öt zenész és két énekes tagja van a csapatnak. Mint nevünk is mutatja, klezmer zenét játszunk. Repertoárunkon jiddis, héber és szefárd dalok vannak, főleg az ismertebb, tradicionális számok közül, valamint az egyetlen magyar népdalból zsidó dallá lett „Szól a kakas már ….
A tagok mind amatőrök a szó igazi értelmében, azaz mindenkinek van „polgári” foglalkozása és emellett a zene és a műfaj szeretete miatt jöttünk össze muzsikálni. Van köztünk pedagógus, mikrobiológus, keramikus, fogtechnikus és közgazdász is, egyetlen kakukktojás a bőgősünk, akinek ez a foglalkozása is.
Eddigi fellépéseink visszajelezték azt a szándékunkat, hogy szívünket is bele adva örömet szerezzünk hallgatóságunknak. Koncertjeink leggyakoribb fellelhetősége: a Budai Micve Klub, a Bálint Közösségi Ház, a Spinoza Ház, a Goldmark terem, a MAZSIKE, az Újpesti Körzet színpada, de felléptünk a Nyári Zsidó Fesztiválon, a Szent István Parkban és a Dunakanyar több helyiségének rendezvényein. Rendszeres résztvevői vagyunk a minden év szeptember első vasárnapján megrendezésre kerülő Európai Zsidó Kultúra Napjának és számos más ünnepi rendezvénynek, fesztiválnak. Nyitó együttese vagyunk a 2010. július 6-7-én Balatonfüreden megrendezésre kerülő I. Magyarországi Klezmer Fesztiválnak, melynek kitalálója és egyik szervezője az együttes vezetője, Garai Péter.  De léptünk fel már születésnapi, esküvői rendezvényeken, iskolákban és éttermekben is. Büszkén mondhatom, hogy fellépéseink általában teltházasak.
Külföld számunkra egyelőre Kassát és Pozsonyt jelentette, de most szervezzük franciaországi és izraeli fellépéseinket.
Bízom abban, hogy akik meghallgattak bennünket, nem csalódtak, és szívesen jönnek el újabb koncertjeinkre, akik pedig még nem hallottak bennünket, azoknak ez a kis bemutatkozás felkelti érdeklődését.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések