Társadalmi Törvények a Tórában



Az 1. előadás:
Az előadás időpontja: 2011. május 17. 17:00 - 19:00
Az előadás helyszíne: 1075. Budapest, Síp u. 12 - Díszterem
Előadó: Dr. Schweitzer József professzor ny. országos főrabbi
Az előadás címe: Társadalmi törvények a tórában
Rövid ismertető:
A Tóra törvényei több csoportra oszthatók. Szabályozzák az istentisztelet módjait, a földművelés néhány alapvető szabályát, végül az emberi kapcsolatok törvényeit. Ez az előadás az emberi kapcsolatok törvényeit fogja kiemelni, amelyek a mai napig meghatározzák a társadalmunk együttélési szabályait és felállítanak - ebből eredően - általánosan elfogadott erkölcsi értékrendeket.

A 2. előadás:
Az előadás időpontja: 2011. június 14. 17:00 - 19:00
Az előadás helyszíne: 1075. Budapest, Síp u. 12 - Díszterem
Előadó: Dr. Babits Antal -Scheiber-díjas vallásbölcselő
MTA – OR-ZSE Zsidó Vallástudományi Kutatócsoport, tudományos munkatárs
Az előadás címe: Maimuni bölcsessége 800 év távlatában - Útmutatások az Útmutatóhoz
Hatástörténetét tekintve Maimuni Útmutatója a legjelentősebb zsidó vallásbölcseleti mű, melyhez a középkor óta a legtöbb értelmezés és kommentár született. Egyúttal máig a legvitatottabb és leginkább félreértett értekezésről van szó, melynek megértése eddig keveseknek sikerült maradéktalanul. Viszont tartalmát és üzenetét tekintve értelmezése megkerülhetetlen volt minden mértékadó zsidó gondolkodó számára. Maimonidészt gyakran említik „a zsidó Arisztotelész”-ként, mivel második Mózesként vezette ki a zsidóságot a „tudatlanság Micrájimjából” (Egyiptom).
„Útmutatás csak annak adható, aki a tévelygésből kivezető úton már önálló ösvényjáró és haladó…” (Rimáj: Széfer Rimáj1:13.)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések