Zsidó bloggerek lepték el a Gozsdu udvart

Az idei 13. nyári zsidó fesztivált a Budapesti Gozsdu udvarban nyitották meg, ahol sok újdonsággal találkozhattunk.


A nagy érdeklődéssel kísért esemény különlegessége volt az Interaktív aktív blogolás amely Sharon Asher blogger, és M. Kende Péter újságíró közreműködésével zajlott.

Sok ismert Személyiséggel sikerült találkozniuk, és beszélgetniük, amely a modern számítógépes technikának köszönhetően azonnal olvasható volt a helyszínen, a monitoron és természetesen magán a blogoldalon is. Mindenkinek nagyon tetszett az ötlet, amely Alföldi Zoltántól származott, aki egyik szervezője és műsorvezetője volt a fesztiválnak.

Kötetlen hangnemben folytak a beszélgetések.

A két blogger rövid interjút készített Alföldi Zoltán úrral, aki részletesen beszélt a fesztiválról, és arról, hogy a GouBa udvar hogyan csatlakozott a rendezvény sorozathoz valamint beszélt a további munkájáról: „A fesztivál vége után egy másik esemény, a budapesti Triatlon Világbajnokság házigazdája leszek. Közben indul a tanév, projektvezető, meg tanárféle is vagyok a Budapesti Corvinus Egyetemen, illetve a Budapesti Kommunikációs Főiskolán. Viszem tovább a kommunikációs cégem ügyeit, „szóval dolgozom.”


Hölgyek a bloggerek asztalánál
Sikerült beszélgetniük Horvát Csaba az MSZP főpolgármester jelölttel, aki elismerően beszélt a fesztivál eredményeiről és, hangsúlyozta: „Nagyon jó, hogy a fesztivál itt van a fővárosban, azonban úgy gondolom, vidéken is meg kell mutatni ezt a szellemiséget. A vidéki falai áttörhetők, a magyar nemzet jósága sokkal magasabb szintű, mintsem hogy néhány antiszemita politikai csoport ezt megakadályozza.”

Glatz Ferenc Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke is helyet foglalt a bloggerek asztalánál. A beszélgetés során a volt elnök hangsúlyozta: „... a legmegtartóbb erő a befogadó nemzeti jelleg. Az egyik legnagyszerűbb példa a Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország című rendezvény, a zsidóság szervesen beépül a magyarságba. A legnagyobb veszélynek a kirekesztést tartom, hiszen a magyar kultúrához a zsidóság is hozzátartozik.”

A Beszélgetésekhez csatlakozott még Zoltai Gusztáv a MAZSIHISZ ügyvezető igazgatója. A nagyon fontosnak tartotta: „a fesztivál programjaira a jegyek nagy-része elfogyott, gondolom ez elég jó üzenet azoknak a radikálisoknak, akik napirenden tartják és zászlójukra tűzik az antiszemitizmust és a rasszizmust.”

Breuer Péter újságíró, a BPI hírügynökség vezetője is nyilatkozott a két bloggernek, szerinte nagyon fontos ez a fesztivál mert: „…. Közép-Kelet Európában a béke szigetéről szól majd, hiszen nem csak flódnit lehet enni, hanem megkap mindent az érdeklődő, elolvashatja a Pesti Sólet aktuális számát, a hír vége pedig úgy szól majd, hogy közeledik 5771. év, és mindenkinek Shana Tova!

Vajda Márton, azaz Marci sok munkája mellet szakított egy kis időt, aki már harmadik éve sikeresen munkálkodik ebben a projektben részletesen beszélt a munkájukról: „Az volt a célunk, hogy egyszerre legyen itt minden kézműves termék, antikvitásokat árusítók, kiegészítve zenei, kulturális programokkal. Azt szerettük volna elérni, hogy ez a program önjáró és mindjárt a legelején, egy élménypiac legyen.”

Nagyon sokan nyilatkoztak még a bloggerek asztalánál, felsorolni is nehéz lenne a neveket, voltak helyi árusok, és nézelődők is. Valamennyien igen pozitívan nyilatkoztak az eseményről.

A bloggerek interaktív interjúit meglehet nézni Sharon Asher blogjában

Forrás:http://www.mazsihisz.hu/2010/09/16/zsido-bloggerek-leptek-el-a-gozsdu-udvart-3555.html

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések