Szlichot

Szlichot jelentése ( bocsánat), az egyik legfontosabb zsidó ima alkalom és istentisztelet a Ros Hásáná előtti időszakban.
Szigorúan véve a szlichot Ros Hásáná előtt (minimum négy nappal) szombaton kezdődik. Egyes közösségek elul hónap összes napját a szlichot-imákkal indítják hajnalban. A szigorúan vett szlichot elul hónap végéig tart, azonban a Ros Hásáná és Jom Kippur közötti időszakban is gyakran a szlichot imákat mondják.
A Talmud így ír:
„Az Örökkévaló beburkolózott, mint egy előimádkozó és megmutatta Mózesnek a (Szlichot) imarendet, mondván: amikor a zsidók vétkeznek előttem, mondják el ezen imákat és én megbocsátok nekik...”
Az újévi felkészülés részeként bűnvalló imákkal tisztul meg a zsidóság. Ilyenkor a hívő korán kel, számot vet az elmúlt év alapján, megbánja a rosszat és fogadalmakat tesz. Szokás ilyenkor énekkel, itallal és étellel felkészülni az imára, de a szlichot alatt böjt is szokta erősíteni a bűnbánatot.
Szlichotkor szokás meglátogatni a temetőket (kever avot – sírok látogatása) is, emlékezve a mártírokra és elhunyt rokonokra.
A szlichot tulajdonképpen nem csak egy nap, hanem egy felkészülési időszak a Ros Hásánára. Az elul utolsó szombatján való szlichot askenáz szokás, az izraeli szefárd zsidók már elul elsején (ros chódes) elkezdik a szlichot-imák mondását és egészen az újév beköszöntéig folytatják...
Magyarországon vasárnap hajnali gyászünnepséggel szokás megemlékezni a temetőkben. A korai alkalom többnyire énekkel (kórus és szóló) és ünnepi beszéddel, vagy beszédekkel kezdődik, amit közös Kádis követ. Az eseményt a halottakról való megemlékezés zárja, melynek során meglátogatják a zsidóság fontos emlékhelyeit is, például a Munkaszolgálatos-emlékművet, esetleg egyéb fontos sírhelyeket a (Kozma utcai) temetőben. Gyakran meghívnak az ünnepre fontos zsidó személyeket is, mint ahogyan sokszor részt vesz Izrael külképviselete is.

idézet a Szlichot - ból:

* "הנשמה לך

והגוף פעלך (יצירתך)
חוסה על עמלך
הנשמה לך והגוף שלך
ה' עשה למען שמך
בעבור כבוד שמך
כי אל חנון ורחום שמך"

* "אדון הסליחות בוחן לבבות

גולה עמוקות דובר צדקות
חטאנו לפניך – רחם עלינו.
הדור בנפלאות ותיק בנחמות
זוכר ברית אבות חוקר כליות"

* "מכניסי רחמים,

הכניסו רחמינו לפני בעל הרחמים
משמיעי תפילה,
השמיעו תפילתנו לפני שומע תפילה"

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések