Jom Hazikaron

Izrael Állam Nagykövetségén tartották 2010. április 18-án, vasárnap az évente újra meg újra megrendezésre kerülő Jom Hazikaron megemlékezést, amely az izraeli hadsereg hősi halottainak és a terrorizmus áldozatainak emléknapja..

Izrael Állam Nagykövetsége azokra a hősökre emlékezett, akik életüket áldozták Izrael függetlenségéért vívott honvédelmi harcok során, valamint azokra az áldozatokra, akik terrorcselekmények következtében vesztették életüket. A megemlékezésen, amelyet az Izraeli Nagykövetség szervezett, részt vett számos meghívott vendég, köztük a Magyarországon élő izraeli közösség tagjai, az izraeli diákok, valamint a magyar zsidóság jeles képviselői.



Részlet Aliza Bin-Noun nagykövet asszony beszédéből:

"A sziréna hangja országszerte egy pillanatra megállítja az élet forgatagát. Eme pillanat a gyászoló családokkal, a sebesültek családtagjaival és az elhunytak emlékével való magányos elvonulás ideje.

Ez a nap minden elesett emlékének van szentelve - státusztól, nézettől, katonai rangtól és egységtől, vallástól és etnikumtól függetlenül. Ezen a napon eltűnik a kirekesztés, helyette az együttérzés és a sorsban való osztozás homályosítja el a hétköznapi nézeteltéréseket.

Ma, különösen itt Magyarországon Szenes Hanna személyisége még kézzelfoghatóbb, mint valaha, és bevésetett szívünk táblájába mindörökké."

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések