Az Élet Menete ismét Budapesten! Budapesti Élet Menete 2010

Találkozó: XIII. Újpesti rkp. 11. előtt (Szent István park sarka) 17.30 órakor

Az Élet Menete Alapítvány, a Mazsihisz, a Miniszterelnöki Hivatal, Budapest Főváros Polgármesteri Hivatala, civil szervezetek, zsidó és nem zsidó ifjúsági szervezetek ismét közösen szervezik meg a budapesti Élet Menetét. A holokauszt áldozatainak emléknapja alkalmából fáklyás felvonulással emlékezünk az áldozatokra. Zsidókra, romákra, másságukért üldözöttekre, ellenállókra és azokra is, akik bátran szembeszállva a fasisztákkal és a nyilasokkal, mentették az üldözötteket. A 2010. évi megemlékezés az Újpesti rakpart 11. előtt kezdődik, ahonnan a hagyományoknak megfelelően fáklyákkal a kezünkben vonulunk végig a Duna-parton a vizafogói mártíremlékműig, hogy emlékezzünk azokra az emberekre, akiket 1944/45 telén a nyilas eszmék nevében gyilkoltak meg.

Bizonyára sokan tudják, évről évre egyre többen látogatják rendezvényünket, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül, amire nagyon büszkék vagyunk. Alapítványunk első alkalommal 2004-ben szervezte meg ezt a programot. Akkor 4-500 fő jött el a megemlékezésre. Az elmúlt években – akik eljöttek, személyesen is meggyőződhettek róla – immár megközelítőleg tízezer jóérzésű embertársunk vett részt e történelmi jelentőségű megmozduláson.

A holokauszt magyarországi emléknapja, április 16., az idei évben péntekre esik. A zsidó vallásra és vallásos barátainkra való tekintettel nem aznap, hanem ÁPRILIS 18-án, VASÁRNAP tartjuk rendezvényünket.

Mivel éppen ezekben a napokban ér véget a parlamenti választási időszak Magyarországon, ezért különösen jelentősnek tartjuk, hogy – politikai nézeteinktől és vallási hovatartozásunktól függetlenül – minél többen nyilvánítsuk ki személyes álláspontunkat. Hogy a HOLOKAUSZTRA VALÓ EMLÉKEZÉS, HUMANISTA ELKÖTELEZETTSÉGÜNK KÖZÖS ÜGYÜNK LEGYEN EURÓPÁBAN ÉS NEMZETI ÜGYÜNK HAZÁNKBAN, MAGYARORSZÁGON!

Ezen a napon mindenki segíti a NAGY CÉL valóra váltását, magasra emeli közös fáklyánkat, zászlót bont és felmutatja transzparenseinket.

Fontosnak tartjuk az emlékezést, az emlékeztetést, döntő jelentőségűnek, hogy ne azzal foglalkozzunk: ki honnan jött, ki milyen szerepet tölt be a társadalomban, s csak az legyen a meghatározó, hogy egységesen ítéljük el a népirtást, a vallási türelmetlenséget. Azt szeretnénk, hogy gyermekeinknek és unokáinknak az idő múlásával is hiteles legyen a képük a történelemről, a rosszról és a jó diadaláról.

Soha, amíg ember él e Föld nevű bolygón, ne lehessen letagadni, hogy bizony volt idő, amikor ártatlan emberek millióit gyilkolták le, gyerekeket küldtek a halálba. Ez a tény feldolgozhatatlan!

Az emlékműnél felállított színpadon beszédet mond, közreműködik:

* Magna Cum Laude együttes
* Kálloy Molnár Péter színművész
* Sivarama Szvámi, a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közösségének vezetője
* Hernádi Judit és Gerendás Péter
* Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz és a BZSH ügyvezető igazgatója
* Prof. dr. Schőner Alfréd rektor, főrabbi
* Németh Sándor, a Hit Gyülekezetének vezető lelkésze
* Petrovics Péter kántor
* A közel 600 000 magyar áldozat emlékére 6 óriás meteorológiai léggömböt eresztünk az égbe az áldozatok neveivel

Műsorvezető: Szirmai Norbert, a Rádió C munkatársa

EMLÉKEZNI ÉS EMLÉKEZTETNI MINDANNYIUNK KÖTELESSÉGE: WWW.ELETMENETE.HU

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések