Purim a zsidóság farsangi ünnepe.

Megemlékezés a perzsa uralom alatt élő zsidóság ie.365-ben történt megmeneküléséről.
A gonosz miniszter Hámán terve az volt, hogy az összes zsidót legyen az gyermek vagy felnőtt, fiatal vagy öreg, csecsemő vagy asszony egyetlen nap alatt leöljék, kiirtsák.
Eszter királyné nagybátyjával Mordechájjal és a zsidók nagy részével böjtölt és imádkozott hogy a terv ne valósulhasson meg.
Purim napján ünnepi vacsorát kell tartani, amit még sötétedés előtt kell elkezdeni. Ezen ünnepkor megengedett a korlátlan evés és ivás, valamint Hámán nevének említésekor nagy zajt kell csapni.
Legalább kétféle étel, ital ajándékot szokás küldeni legalább egy barátunknak.
Adományt is kell adni legalább két szegény rászoruló embernek.
Elterjedt szokás Purimkor jelmezt ölteni nemcsak a gyerekeknek de felnőtteknek is.
Hagyomány Purimkor a Hámán táska nevű tradicionális háromszögű süteményt sütni melyet mákkal vagy lekvárral töltenek meg.

PURIMI HÁMÁNTÁSKA RECEPT

A hámántáska mákkal, lekvárral vagy más édességgel töltött tradicionális háromszögletű sütemény.

Hozzávalók:
1 pohár cukor
1/3 pohár olaj
1/3 pohár margarin
3 tojás
1/2 pohár narancslé
4 pohár liszt
1 teáskanál só
1 felvert tojás
1 kg töltelék


Elkészítés:
Összekeverjük a cukrot a margarinnal és az olajjal. Hozzáadjuk a tojást és a narancslevet. Eldolgozzuk a száraz hozzávalókkal és egy nagy labdát gyúrunk. Ezt elosztjuk három felé. Lisztes gyúródeszkán nagyon vékonyra simítsuk ki a tésztát. Majd fogjunk egy poharat és ahányszor csak tudjuk belenyomjuk a tésztába, hogy jó sok körünk legyen. A körökbe tesszük a tölteléket. Majd három helyen kicsit megcsípjük a kört, és az összenyomott csípéseket a kör közepére nyomjuk. Így bezárul a háromszögletűre varázsolt süti. Közepes lángon sütjük 15-20 percig.

Chág száméách!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések