En Karem

Jeruzsálemben az En Karem utcából jutunk el a csodálatos, teraszos, En Karem-i völgybe.Az itt épült falu a keresztény hagyományok szerint, kb az 5 – 6 .század óta azt a helyet jelenti, ahol Zakariás és Erzsébet élt, ahol Mária meglátogatta várandós nagynénjét, Erzsébetet, és ahol Erzsébet fia, Keresztelő Szent János megszületett.
A főútról jobbra egy út vezet a ferencesek Szent János - kolostorához. A Szent János –templomot a 17. században a születés barlangja fölé építették. A bejárat melletti barlangban épen maradt egy kb. az 5 -6.századi mozaik, rajta pávával és galambokkal, görög felirata pedig így hangzik: „Légy üdvözölve, Isten mártírja”. A templom alatti kriptába leérve egy márványlapon a következő felirat olvasható: „ Hic Praecursor Domini natus est” ( Itt született az Úr előhírnöke). Az előhírnök életének egyes eseményeit domborművek idézik.
A falu közepén egy forrást találunk, amit a keresztesek kora óta Mária- forrásnak neveznek. Mellette, a helységet 1948-ban elhagyó arab lakosság mecsetje áll. Kőlépcsőkön haladva jutunk fel a Visitatio Mariae ( Látogatás temploma) ferences templomhoz, amely annak a háznak a helyén áll, ahol Mária meglátogatta Erzsébetet. A emeletes modern épületet, melynek homlokzati oldalát a Visitatiót ábrázoló mozaik díszíti, egy keresztes kori bazilika romjain építették fel. Az altemplomban régi ciszternát találunk.
A Mária forrástól egy keskeny sziklaösvényen át elsétálhatunk a fák között fekvő orosz lavrához, amelyben ma apácák élnek. A kolostorhoz egy kis festett templom is tartozik. A házcsoport felett egy befejezetlen bazilika áll.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések