Netanya ( Nethanya)

Netanya ( Nethanya)

Nethanya, Tel – Avivtól 32 km – re északra a Földközi tenger partján terül el. Kellemes éghajlatának és szép kb. 10 km hosszú homokstrandjának köszönhetően közkedvelt üdülőhely. Kb. 30 középkategóriájú szálloda várja az idelátogató turistákat.
A várost 1928 – ban alapították a Sharon – síkság homokdűnéi között. Amíg az Emeq Hefert 1930 – ban le nem csapolták, és nem építettek utakat, a falusias települést csak gyalog vagy lóháton lehetett megközelíteni, az innen 17 km – re keletre fekvő Tulkram vasúti állomásról.
Nethanya nevét az amerikai zsidó filantrópról Nathan Strauss – ról kapta. A második világháború idején antwerpeni bevándorlók gyémántcsiszoló műhelyt hoztak létre a városban, amely a hadigazdálkodás szolgálatában állt. 1945 – óta főleg az ékszeriparnak dolgoznak. Ezután Nethanya egészséges infrastruktúrájú, gazdaságilag jelentős ipari övezettel és jól kiépített turisztikai kínálattal rendelkező virágzó várossá fejlődött.
A város főutcáját Theodor Herzről nevezték el, ahol sok szórakozóhely és üzlet található. Az úton nyugat felé haladva elérhetjük: a főpostát, a főzsinagógát, az autóbusz pályaudvart, és a városháza mellett így érünk a szökőkutas Haatzmaut térre. Itt egy kellemes tágas tér fogadja az idelátogatót kisebb vendéglőkkel, és innen érhető el a csodás homokos tengerpart, közben egy a tenger felé nyitott amfiteátrum is utunkba kerül. A Weizmann körút mellett találjuk, a piacot ahol gazdag kínálatot találunk friss gyümölcsből, zöldségből, húsból és halból. A Weizmann kőrúttól nyugat felé haladva eljutunk a vakok számára a második világháború után felállított rehabilitációs intézethez, amelyhez Braille – írásos könyvtár és egy múzeum is tartozik. Érdemes még megtekinteni a Yahalom utcában lévő gyémántfeldolgozó telepet, ahol kiállítótermeket is találunk.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések