Izraeli Múzeum

Szeretnék az Izraeli Múzeumról írni egy pár sort abból az alkalomból, hogy most fogják a bemutatni a Szépművészeti Múzeumban2009 június 24. – szeptember 6 között A Szentföld Öröksége című kiállítást.
Az Izraeli Múzeumot 1965 – ben alapították Jeruzsálemben, szomszédságában található a Kneszet, az Izraeli Legfelsőbb Bíróság, és a héber Egyetem.
Tedy Kollek volt a polgármester, amikor a múzeumot létre hozták. A múzeum átfogó gyűjteménye a bibliai régészetnek, ezen kívül megtalálható a kiállításokon Judaika, néprajzi, képzőművészeti, az Afrikai, Észak – és Dél – Amerikai, Óceániai, és a Távol – keleti művészetek képviselői, valamint láthatóak még ritka kéziratok, antik üveg, és szobrászatok. A múzeumon belül található az egyedi tervezésű épület (Shrine of the Book) amelyben a holt – tengeri, és Masadán talált tekercseket őrzik.
A bonyolult építkezés hét évig tartott, míg kialakították azt az épületet, amelyben elhelyezték a tekercseket. Ennek az épület kör alakú, a közepén egy fehér kupola van. Az épület kétharmada a föld alatt helyezkedik el. A kupola alatt középen egy szentély áll, a célja az ábrázolja a méltó helyét a tekercseknek. A tekercseket David Gottesman Samuel ( 1885 – 1956) ajándékozta a múzeumnak aki egy magyar születésű, amerikai cellulóz – papírkereskedő, és emberbarát volt.
A féltve őrzött tekercsek Jeruzsálemi Múzeumban nincsenek állandóan kiállítva, ahogy a szakemberek mondják „pihentetni” kell 3 – 6 havonta a tekercseket egy elkülönített raktárban, mert nagyon érzékenyek a fényre.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések