Holt - tengeri tekercsek. Qumrán

Jerikótól 20 Km - re délre található Ciszjordániában Qumrán.
Qumrán akkor vált híressé amikor 1947 - ben egy beduin félnomád taamira törzséből származó Muhammed edh - Dhib fiú az egyik barlangban megtalálta az első "holt - tengeri tekercseket", majd kiásták az esszénus kolostorszerű építményét.
Az első megtalált tekercsek Betlehembe kerültek majd onnan Jeruzsálembe a szíriai Márk kolostorba, itt Mar Athanasius Yeshua Samuel megállapította hogy a szövegek héberül íródtak.
Ezután 1948 - ban Yeshau Samuel Egyesült Államokba juttatta a négy tekercset. A tekercseket 1949 - ben a wal Street egyik bankjában helyezték el.
1954 - ben a négy tekercset: a teljes jesaia - tekercset, Habakkuk könyvéhez írt kommentárt, a qumráni közösség szabályzatát, és a Genesis könyvének apokrifonját 250 000 dollárért Yigael Yadin izraeli tábornok és régész vette meg, és Jeruzsálemben az Izraeli Múzeum területén területén felépítették a "Könyv Szentélyét" a tekercsek számára.
1947 - ben E.L.Sukenik további öt tekercset tudott megszerezni egy jeruzsálemi régiségkereskedőtől.
Qumrán tizenegy barlangjában eddig összesen 500 héber, arámi és görög nyelvű kéziratot találtak, van közöttük olyan amely teljesen ép állapotban maradt ránk.
A kéziratokat pergamenre írták agyagkorsóban lezárva őrizték őket. A származási idejüket körülbelül az i.e. 1 és a i.sz. 1 századra tehető, a legrégibb bibliakéziratnak tekinthetjük ezeket az írásokat.
Az Ószövetség, és az Eszter könyvét öleli fel a mű. Ez mellet vannak még köztük apokrif írások is minta Bírák könyvének a héber szövege, és a qumráni közösség írásai, köztük egy több mint 3 méter hosszú tekercs, amely 54 hasábban Ézsajás könyvét tartalmazza.
A qumráni esszénusok életét szabályozó 2 méteres hosszú tekercsek is megvannak.
Ezenkívül vannak még magániratok héber, arámi, görög, nabateus, és latin nyelven, ezek között található Bar Khoba levelei is.
A mai napig sok kutató dolgozik a tekercsek megfejtésén, de nem mindegyiket sikerült megfejteniük, közre játszik ebben az hogy tekercsek sok darabja széthullott, rossz állapotban van.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések