Yom Ha Atzmaut

Az Izraeli függetlenségi ünnep a héber naptár szerint Iyar hónap 5 –én, azaz a mai napon tartják Izrael földjén. Ezen a napon az ország minden pontján az ország függetlenségére emlékeznek.
1948 május 14-én az ideiglenes nemzeti kormány aláírta Tel – Avivban a függetlenségi nyilatkozatot.
Yom Ha Zikaron estéjén a megemlékezések befejeztével kezdődik a Yom Ha Atzmaut a függetlenségi ünnep. A ceremónia a Jeruzsálemi Herzl – hegyen kezdődik ahol az elnöki beszéd elhangzása után gratulálnak az Izraeli katonaság helytállásáért, legyen az kis katona, vagy a hadsereg, haditengerészet, és a légierő katonája.
A Hertzl hegyen lévő ünnepség befejeztével légi parádé veszi kezdetét Tel – Aviv tengerpartján. Az egész napos állami ünnepségeken minden városban kirakodó vásárokat rendeznek. Az Izrael lakosok egy része ilyenkor a természetbe megy kirándulni, piknikezni.
A katonai táborok, laktanyák ilyenkor szívesen fogadják a civil látogatókat, akik megnézhetik a legújabb technológiai eredményeket a fegyvergyártásban.
Folytatásként este felé Tel – Avivban és más városokban fáklyás felvonulásokat tartanak (Hadlakat Masuot) az élet minden területén elért eredményeket ünneplik.
Az este folyamán a belvárosok utcáin színpadokat állítanak fel, ahol meghívott előadók, együttesek, koncerteznek.
Az állami ceremónia este fejeződik be az Izraeli díjakat átadásával, azok kapják, akik kiemelkedő munkát végeztek a kultúra, tudomány, a művészet, és a bölcsésztudomány terén.
Az est fénypontja természetesen a tűzi játék.
A nap folyamán nagyon sok izraeli dallam csendül fel ezek között szerepel a Sim Shalom, Hallel, Al Hanissim. és természetesen és nem utolsó sorban Ha Tikva izraeli himnusz.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések