Jordán - Yordan

Az ország leghosszabb folyója a Jordán amely egyben az ország leggazdagabb vízmennyiségével büszkélkedethet. A folyó 252 kilométer hosszú, három forrásfolyóból táplálkozik, Hazbani Libanonban, a Dan, a Dan természetvédelmi területen, banyas pedig a a Banyasnál ered, ez a három folyó hule medencében egyesül. A Jordán folyó ezután egy szűk völgyön halad át és ömlik a 60 kilométerre fekvő Genezáret – tóba, innen tovább haladva a kanyargó medrekben jut el a Holt tengerbe, amely a föld legmélyebb pontján fekszik a tenger szint alatt 398 méterre, illetve a Holt tenger fenekén 831 méterre.
A Jordán folyó a Genezáret – tóból kilépve felveszi a kelet felől érkező Yamuk folyót. A Genezáreti tó és a Yamuk torkolata között termékeny, gazdag síkság van. Az északi részen az izraeli régészek 1967 után ásatásokat kezdtek, és feltárták az ókor nagyon szép fürdőhelyét Hamat Gadert. A folyó tovább haladva kiszélesedik Bet Sheannál. Ezen a környéken ömlik a Jordánba a nyugat felől érkező Nahal Harod. Tovább haladva még délebbre Nahal Tirzát és a Nahal Yaboqot veszi fel a Jordán. A keleti partot amerikai segítséggel öntözőrendszereket alakítottak ki, és az óta is nagyon sokan foglalkoznak itt fölműveléssel.
A folyó nyugati partján található Jerikó oázisa is. Számos falu jött létre ezen a területen 1967 óta, itt az emberek szintén a mezőgazdaságból élnek. Jerikótól 8 kilométerre található az a hely ahol a hagyomány szerint Jézus megkeresztelkedet a Jordánban.
A Jordán folyót három híd íveli át, az Adam ( damiya ), Az allenby és az Abbdullah híd.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések