Matzo Ball Soup/ Maceszgombóc Húsleves
Chicken Stock
INGREDIENTS:
1 (5 or 6 lb.) hen
2 large celery ribs, cut into big chunks
2 large carrots, cut into big chunks
2 parsnips, cut into big chunks
1 onion, quartered (keep the peel on)
1 head garlic, cut horizontally in half
3 sprigs parsley
1 Turkish or 1/2 California bay leaf
Salt and pepper to taste
DIRECTIONS:
Rinse the chicken with water. Bring all ingredients to a simmer in a large stockpot. Skim froth. Simmer, half-covered, for at least 45 minutes, until the chicken seems done. The chicken will come away easily from the bone. Pour soup through strainer to get a clear broth. Let cool. When broth has completely cooled, skim off the fat and save for the matzo balls.
Stock can be chilled 3 for days in the refrigerator or frozen for 1 month.
Matzo Balls
INGREDIENTS:
4 eggs
1/2 cup seltzer or club soda
1/3 cup rendered chicken fat (from chicken stock – see above)
1 teaspoon salt
Dash pepper
1 cup matzo meal
DIRECTIONS:
Beat eggs. Add seltzer, chicken fat, salt and pepper. Mix well. Add matzo meal and stir thoroughly. Let stand in the refrigerator at least 20 minutes – I allowed 5 hours.
In a medium saucepan, add 1 tablespoon of salt to 1 1/2 quarts of water and bring to a boil.
With very wet palms of your hands (to prevent sticking), roll small amounts of matzo ball batter (approx. 1″ in diameter) loosely into balls. Drop them into the simmering salt water one at a time [NOTE: This recipe makes a good amount of batter, so depending on the size of your pot you may want to cook the matzo balls in batches, or discard the ones that don't fit. I found that I could comfortably fit about 15 at a time in mine without overcrowding.]. Cover the pot and cook them for 20 minutes.
Maceszgombóc Húsleves
Hozzávalók: 1 kg marhahús, 1 kg levescsont, 3 szál sárgarépa, 2 szál fehérrépa, 1 db karalábé, 1 db zeller, néhány levél kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, 2-3 db gomba, só, 5-6 szem bors, ízlés szerint darab gyömbér.
A húst és a csontot hideg vízben főni tesszük, ha forr, habját leszedjük, és belerakjuk a megtisztított, felvágott zöldséget. Fűszerezzük, majd lassú tűzön puhára főzzük. Tésztával vagy maceszgombóccal tálaljuk, a húst pedig mártással adhatjuk fel.
Maceszgombóc (knédli)
Hozzávalók: 3 tojás, 3 csapott evőkanál zsír, kb. 9 evőkanál maceszdara, só, bors, őrölt gyömbér.
A tojásokat összekeverjük a zsírral, beleszórjuk a fűszereket, és hozzáadjuk a maceszdarát. Rövid ideig állni hagyjuk, majd vizes kézzel gombócokat formálunk, és a forró levesbe helyezzük. Néhányszor megforgatjuk, mintegy 15 perc múlva tálalhatjuk.
Megjegyzések