Izrael szerint a Vatikán lehet az Iszlám Állam következő célpontja


Olasz titkosszolgálati források nem zárják ki, hogy az Iszlám Állam (IÁ) fegyvereseinek következő célpontja a Vatikán lehet, ahogyan ezt az izraeli állami televízió vasárnap bejelentette.
Az izraeli televízió információi szerint az Egyesült Államok titkosszolgálata arról értesítette Olaszországot, hogy az IÁ dzsihadista fegyveresei a Vatikánnal szembeni terrorakcióra készülnek.
Az ANSA olasz hírügynökségnek nyilatkozó olasz titkosszolgálati források megerősítették, hogy az utóbbi napokban ilyen információkat kaptak az amerikai és az izraeli titkosszolgálattól is. Az olasz hatóságok szerint a Vatikán valóban a lehetséges célpontok között szerepel, de semmilyen konkrét jel nem utal arra, hogy terrortámadás érhetné a kereszténység központjának számító pápai államot.
A Róma központjában levő Vatikánváros területén és teljes környékén tovább fokozták az eddig is magas biztonsági készültséget. Ferenc pápának a Szent Péter téren vasárnap mondott beszéde alatt a szokottnál is magasabb volt a rendőrök száma a tér körül és a Vatikánhoz vezető római utcákban. A Szent Péter tér közelében levő szentszéki sajtóközpont bejáratát vasárnaptól az olasz rendőrség páncélos járműve védi.
Az IÁ júliusban olyan videót tett közzé interneten, amelyen a dzsihadista fegyveresek zászlója lobogott a Szent Péter téren. Ferenc pápa hétfőn a Szentszéknél akkreditált diplomatákat fogadja, majd Srí Lankára és a Fülöp-szigetekre utazik egyhetes apostoli látogatásra.

MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések