Titokban tárgyalt Netanjahu Ammánban




Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemrég Ammánban találkozott II. Abdalláh jordániai királlyal, hogy megvitassa vele az izraeli-palesztin békefolyamatot - vált ismertté szombat este diplomáciai forrásból.

"Netanjahu a múlt héten Ammánban járt és találkozott II. Abdalláh jordániai uralkodóval. A találkozó során megvitatták a közel-keleti békefolyamatot" - közölte a forrás, aki nem akarta, hogy felfedjék személyét.

Az izraeli-palesztin béketárgyalások 2010 szeptembere óta szünetelnek. Mahmúd Abbász palesztin elnök a tárgyalások újrakezdéséhez egyebek között azt szabja feltételül, hogy Izrael állítsa le a zsidó telepek terjeszkedését, s kiinduló alapként ismerje el az 1967-es háború előtti határokat. Izrael csak előzetes feltételek nélkül lenne hajlandó a tárgyalások újraindítására.

Netanjahu és II. Abdalláh mostani találkozójára olyan időben került sor, amikor - a hónap végén - a térségbe várják Barack Obama amerikai elnököt és külügyminiszterét, John Kerryt.

A mostani titkos találkozó alkalmával Netanjahu először utazott külföldre a januári parlamenti választások óta, s egyben ez volt az első találkozója külföldi államfővel a választások óta. Netanjahu koalíciós kormány felállításán dolgozik, s ehhez - a várakozásoknak megfelelően - további két hét haladékot kapott szombaton Simon Peresz államfőtől.



Szerző: MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések