Gundel Károly és a Libator


1934 február 13 –án a Metropol szálló éttermeiben volt az erdélyi disznótor. A termek zsúfolásig megteltek.  Az erdélyi specialitással nagyszerűen elkészített hurkák és roston sült kolbászok és húsok mellett különleges paprikamártás és kiváló borok lettek felszolgálva.
A zsűri Gundel Károly elnöklésével február 19 –én tartotta meg a döntését az állatkert különtermében. A torokon való részvétel a minőség levesesség fűszerezettség, ízesség, sütés, tálalás, lelkiismeretes pontozása még csak ment, de a pontozások összehasonlítása majdnem lehetetlen megoldás elé állította a zsűri tagjait.   Minthogy minden pályázó a kiváló szakszerűsége mellett bizonyos specialitással lepte meg a nagyközönséget és miután némi különbségek csak aránybeliek voltak, így mindegyik egyformán érdemli meg a pálmát.
A disznótor után Neiger Jakab és fia Jenő rámutattak arra, hogy a nagyközönséget a vendéglői asztalhoz nemcsak disznótorral, hanem libatorral is lehet csábítani.
A menü a következő volt: Füstölt libamell, töltött libanyak, sült libamáj, libatepertő, libakolbász, libasült, sólet.
Vegyes saláta
Flódni, kindli

Neiger urak ezzel, újszerűséggel óriási sikert arattak és a speciális libakolbász és kindli receptekért valósággal megostromozták.
Mennyi érdekesség nyilatkozott meg a versenyen és a meglepő az, hogy nem csak a jó gyomrú emberek, hanem a diétán élők részéről is nagy volt az érdeklődés, akiket Gundel Károly védnökünk ki is elégített az általa összeállított diétás disznótorral.
E nemes versenyek felhívták a súlyos gonddal küzdő nagyközönséget a fehér asztal örömeire a magyar barátkozás régi hagyományaira. Mindenki egybefogott és az egész társaságot egy családi együttérzés lengte át. A magyar vendéglős és vendéglősné, a magyar szakács a világhírű magyar konyhájával a múltban is és a jövőben is a magyar föld termékeiből a legjobbakat tudta és tudja nyújtani a vendégeinek.

És ürítsük a hazáért e pohárt!
Egy pohár a hazáért meg nem árt!
Budapest 1934. február hó
Dittmayer Andor

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések