Flódnitorta


Rántott pulykamell rozmaringos krumplival
Elkészítés:
6 szelet pulykamell



A hússzeleteket besózzuk, megborsozzuk. Megpucoljuk a fokhagymát és lereszeljük.
Egy zárható tetejű műanyag tálba lerakunk egy réteg húst, rászórjuk a reszelt fokhagymát, aztán megint jön egy réteg hús, majd újra fokhagyma. A rétegezést addig folytatjuk, amíg az összes pulykamellet bele nem raktuk a tálba Ezután a tálat lezárjuk, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Ez után a hússzeleteket kivesszük a dobozból és a megszokott módon először lisztbe, aztán villával fölvert, enyhén megsózott tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük.
A krumplit meghámozzuk, ha túl nagyok, kettőbe, háromba vágjuk. A krumplit sós vízben öt percig előfőzzük, leszűrjük, s hagyjuk néhány percig száradni.
A krumplit egy tepsibe tesszük, rászórjuk a fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet. Meglocsoljuk az olajjal, és az egészet jól összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk. 200 fokos előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, közben legalább egyszer átkeverjük.
Amikor elkészült, még egyszer megsózzuk, és azonnal tálaljuk.

.


Flódnitorta
Elkészítés :
A tésztához 60 deka finomlisztet 35 deka margarinnal elmorzsolunk, enyhén megsózzuk, 4 evőkanál kristálycukorral, 1 deka összemorzsolt élesztővel és 2 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva 1 órára a hűtőbe tesszük. 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán kb. 26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a tésztát körbevágjuk, így lesz szép szabályos. A leeső részeket az egyik tésztacipóhoz gyúrjuk, ebből lesz a torta oldala. Kivajazott tepsire fektetjük, villával megszurkáljuk, és közepesen forró sütőben (kb. 180 °C) kb. 10 perc alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk. A máktöltelékhez 40 deka kristálycukrot 2 deci vízzel felforralunk, 50 deka őrölt mákot és maréknyi mazsolát belekeverünk, hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el, csak mák helyett dióval. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk. Egy kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A diótölteléket rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk.  1,25 kiló almát meghámozunk, durvára reszeljük, majd 30 deka kristálycukorral, 5-6 deka zsemlemorzsával, egy kevés őrölt fahéjjal és reszelt citrom héjjal összedolgozunk. Az előzőekre rétegezzük, és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. Felvert tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (kb. 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap szeleteljük fel.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések