Hanukai fánk

Hanukakor, a Szentély újraavatásának napjaiban olajban sült ételeket szoktunk fogyasztani, emlékezve az olaj csodájára. Jellegzetes étel ilyenkor a fánk:

Hozzávalók:
olaj
30 dkg liszt
3 db tojás
1,5 dkg élesztő
4 dkg cukor
4 dkg vaj
2 dl tej
1 kávéskanál rum
15 dkg barackíz
fél citrom reszelt héja


A tejet langyosra melegítve 5-8 dkg liszttel, élesztővel és kis cukorral kovászt készítünk és 15-20 percig kelni hagyjuk. A tojás sárgáját a cukorral kikeverjük, összevegyítjük a liszttel, a megkelt kovásszal és vajjal, az egészet fakanállal jól kikeverjük és kelni hagyjuk. Kelés után kinyújtjuk a deszkán, megfelelő nagyságúra szaggatjuk. Az olajat mélyebb edénybe tesszük és felforrósítjuk. A fánkot, mielőtt az olajba tesszük, hüvelykujjunkkal kissé benyomjuk és a benyomott oldalával lefelé tesszük az olajba, fedő alatt sütjük. Ha az alsó része szép piros, megforgatjuk, de már nem takarjuk be. Sütés után rácsra tesszük, hogy az olaj lecsepegjen. Higított barackízzel és vaníliás cukorral tálaljuk.
Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések