Hanuka és Menóra gyertyatartó

A hanukkijának, azaz a hanukkai menórának kilenc ága van, nyolc normál gyertyatartó és egy „szolga” (sámás vagy sámesz). A „szolga” segítségével kell meggyújtani a nyolc gyertyát vagy mécsest. Első nap egyet, másodikon kettőt és így tovább. Az ünnep végén minden láng ég (nyolc plusz a szolga), így szimbolizálva, hogy az olaj kitartott nyolc napig.


Mikor Mózes fent volt a hegyen, I.ten megparancsolta neki a menóra elkészítését. Mózes azonban nehezen képzelte el a menóra formáját és elkészítésének módját. I.ten ekkor így szólt: "És készíts szín¬arany lámpatartót, vertművű munkával készül¬jön a lámpás, törzse, csövei, kelyhei, bimbói és virágai egy darabból legyenek. 32. Hat cső induljon ki oldalaiból, három lámpatartó cső az egyik oldalából és három lámpatartó cső a másik oldalából. 33. Három mandulavirágalakú kehely legyen az egyik csövön, bimbó és virág és három mandulavirágalakú kehely a másik csövön, bimbó és virág; így legyen mind a hat csővel, amelyek kiágaznak a lámpásból. 34. És magán a lámpa¬tartón négy mandulavirágalakú kehely legyen, bimbóival és virágaival. 35. És minden két cső alatt bimbó legyen belőle magából és ismét bimbó a két cső alatt belőle magából és újra bimbó a két cső alatt belőle magából, így legyen mind a
hat csővel, amely kiágazik a menórából. 36. Bimbóik és csöveik belőle magából legyenek, az egész egy vert mű legyen tiszta aranyból. 37. És készítsd el mécseseit, hetet és midőn felrakják mécseseit, világítsanak előtere felé. 38. És koppantói és hamvgyüjtői tiszta aranyból legyenek. 39. Egy kikkár színaranyból készítsék azt mindezen edényeivel együtt. 40. És lásd és készítsd el mintájuk szerint, amelyet bemutattak neked a hegyen"
-Asi-

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések