Yavne

Yavne /Jamnia/

Yavne a tel-avivitól 30 km-re délre, az askeloni út mentén fekvő település, amelyet 1946-ban újonnan alapítottak egy elhagyott arab falu Yibnah helyén, amelynek ma már kb.11000 lakosa van.

A települést már a korai kánaánita időkben /i.e.3000/ említették, az i.e.13.században Józsué, a 12. században pedig í filiszteusok foglalták el, majd Júda királyságához került. A perzsa időkben föníciaiak és görög telepesek jöttek a területre, akik Jamniának nevezték el. A Makkabeusok feldúlták a várost, azonban i.e. 146-ben a kikötővel együtt újra felépítették, és zsidókat telepítettek be.
Amikor i.sz.68-ban Vespasianus császár elfoglalta Yavnét, engedélyt adott Johanan ben Zakkai rabbinak, hogy zsidó iskolát alapítson: itt keletkezett a 200 körül Tiberiasban lezárt Misna.
Jeruzsálem 70.ben bekövetkezett lerombolása után Yavne a Szanhedrin székhelye lett. Az iskolában tevékenykedett II.Gamliel és ben Akiba rabbi is. Amikor a rómaiak 135-ben leverték a Bar Kohba-felkelést, lerombolták az iskolát is, mivel az Bar Kohbát támogatta. A Szanhedrint először Ushába, majd Tiberiásba költöztették át.
A keresztesek korából /12.század/ származik az a templom, amely a főút mentén keletre található egy magaslaton, amit később mecsetként használtak. Az úttól nyugatra található egy sír, amelyet a zsidók Gamliel rabbi sírjának tartanak. A mohamedánok szerint viszont ez Mohamed barátjának, Hueriának a sírja.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések