Rugelach tu bisvatra

A tésztához - 24 kiflihez:
120 g krémsajt
120 g vaj
48 g kristálycukor
170 g liszt
csipet só

A diós töltelékhez - 24 kiflihez:
25 g barnacukor
16 g kristálycukor
4 g őrölt fahéj
25 g mazsola
50 g durvára tört dió
kb 120 g baracklekvár

A csokoládés töltelékhez - 24 kiflihez:
3 g keserű kakópor
3 g őrölt fahéj
50 g kristálycukor
30 g durvára vágott 60%-os étcsokoládé
25 g olvasztott vaj

A kenéshez:
2 db tojás
tej

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt. 10 percre tegyük a mélyhűtőbe a vajat és a krémsajtot, így könnyebb lesz vele dolgozni.

2. A krémsajtot, a vajat és a cukrot robotgéppel habosra keverjük. Természetesen gép hiányában fakanállal is elvégezhetjük a műveletet. (Géppel gyorsabban érhetjük el a krémes állagot, így kevésbé melegszik át a sajtkrém és a vaj.)

3. Hozzáadjuk a lisztet, a sót és összegyúrjuk. Fóliával letakarjuk és minimum 1 órára a hűtőbe tesszük. (Még jobb, ha egy egész napot pihentetjük.)

4. Elkészítjük a tölteléket.
Diós Rugelach esetén: A töltelékhez összekeverjük a kétféle cukrot, a fahéjat, a mazsolát és a durvára vágott diót.

Csokoládés Rugelach esetén: A csokoládés töltelékhez elkeverjük a kakaót a fahéjjal, a cukorral és a durvára vágott csokoládéval.

5. A hűtőből kivett tésztát kettéosztjuk, az egyik felét visszatesszük a hűtőbe. Másik feléből lisztezett deszkán 25-28 cm átmérőjű kört nyújtunk. A tészta a krémsajt miatt könnyebben szakad, ezért is fontos a hideg helyen való pihentetés. Nyújtás közben is vékonyan lisztezzük a tészta felületét, ha szükséges.

6. Diós Rugelach esetén: A tésztát megkenjük baracklekvárral, majd rászórjuk a diós tölteléket. Óvatosan a tésztába nyomkodjuk a tölteléket. Ezt megtehetjük egy kanál hátával, de hatékonyabb, ha a tésztát letakarjuk fóliával, és a kezünket használjuk. 12 cikkre vágjuk a tésztát. Erre a feladatra igen jól használható a pizzavágó. Ennek hiányában használjunk egy sima pengéjű, éles kést. A kört először megfelezzük, majd negyedekre vágjuk, végül a negyed cikkeket 3-3 részre osztjuk.

Csokoládés Rugelach esetén: Vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal, és rászórjuk a csokoládés tölteléket, majd 12 szeletre vágjuk ezt is.

7. A cikkeket a széles végüknél kezdve kifli formára feltekerjük, és a tepsibe helyezzük. (Nem baj, ha a töltelék kilátszik a kifliből, süléskor a cukor enyhén karamellizálódik majd.)

8. A tojást elkeverjük a 2 evőkanál tejjel, és ezzel kenjük meg a kifliket. Megszórhatjuk a kifliket fahéjjal elkevert kristálycukorral is.

9. 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük a kifliket. Hagyjuk a tepsiben kihűlni őket, mert melegen még nagyon puhák, könnyen eltörnek.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések