MIDRÁSON A Dohány utcai zsinagóga heti kiadványa

I. évfolyam 5. szám




Hétről-hétre összegyűjtünk néhányat a zsidó legendairodalom, a מדרש (Midrás) gyöngyszemeiből, mégpedig olyan legendákat, melyek az adott hetiszakaszhoz vagy a háftórához, a Tóraolvasás után felolvasott prófétai szakaszhoz kapcsolódnak. Célunk nem az, hogy e kis olvasnivalóval eltereljük a figyelmüket az imáról. Szeretnénk, ha e kis legendákat olvasva belemerülnének a zsidó gondolkodásmód tengerébe, s továbbgondolnák a leírtakat. Nem sok, amit leírtunk, csöppnyi ízelítő, melyekkel kedvet próbálunk teremteni a soros hetiszakasz végigolvasásához és friss szemmel való újragondolásához.
Hetiszakaszunk תרומה (Törúmó) Mózes II. könyve 25. fejezetének 1. versétől a 27. fejezet 19. verséig tart. A pusztai szentély építésének kezdeteit írja le: a elkészítésének módját és anyagát, a pusztai szentély elkészítésének módját és anyagát, valamint az oltár elkészítésének leírását találjuk e fejezetekben. A háftóra a Királyok I. könyve 5. fejezetének 26. versétől a 6. fejezet 3. verséig tart.
„Készíts deszkákat a szentély számára ”, hangzik a parancs. Honnan volt a pusztában vándorló zsidóknak fájuk, melyekből deszkát készíthettek? Még Jákob ültette azokat, útközben, mikor lement Egyiptomba. Így szólt a fiaihoz: Fiaim! Ti majd valamikor a messzi jövendőben I.ten segítségével megszabadultok Egyiptomból. A kivonulást követően I.ten megparancsolja majd, hogy készítsetek szentélyt, s ahhoz majd fára lesz szükségetek. Ültessetek most cédrusokat, hogy akkor legyen miből elkészíteni a deszkákat. Így is cselekedtek, ezért hangzik olyan magától értetődően a parancs: „Készíts deszkákat”.
Mikor Mózes fent volt a hegyen, I.ten megparancsolta neki a menóra elkészítését. Mózes azonban nehezen képzelte el a menóra formáját és elkészítésének módját. I.ten ekkor így szólt: Ne törd tovább a fejed, megkönnyítem a dolgodat. Megmutatom neked, milyennek kell majd lennie a menórának. S vett I.ten fehér, vörös, fekete és zöld tüzet, azok keverékével elkészítette a majdani menóra modelljét, a legapróbb részletekig, a virágokat, a csöveket, a bimbókat, mindent. Mikor elkészült a modell, így szólt Mózeshez: „Így készül a menóra ”.

Becálél és Oholiov készítették a szentély kegytárgyait. Rabbi Chánína ben Pázi mondta: „Nincs méltóságteljesebb, mint Júda törzse, és nincs alacsonyabbrangú, mint Dán törzse. I.ten azonban kijelentette: Tegyük jóvá most a rangbeli eltéréseket, nehogy megszégyenüljön az egyik, és ne legyen gőgös a másik, hogy megértsék, előttem nincs nagy és kicsi, mindenki egyenlő színem előtt. Akik a szent tárgyakat elkészítik, éppen ezért Becálél Júda törzséből és Oholiov Dán törzséből legyenek.”

Fröhlich Róbert

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések