BAHÁ'I a világörökség tagja. 2008

A bahá' i sírszentélyek az első, egy modern korban született vallás hagyományához kötődő helyszínek, amelyek felkerültek az UNESCO listára. A zarándokhelyek Haifában és Nyugat-Galileában 11 helyen 26 épületet , emlékművet, házakat, kerteket, egy temetőt és modern, neoklasszicista épületek nagy csoportját foglalja magába, melyek adminisztrációs, archívum és kutatási célokat szolgálnak.

A két sírszentélyben nyugszanak a bahá’í hit alapítói, Bahá, u,lláh és a Báb földi maradványai. Bahá, u,lláh sírszentélye az Izrael északi partján fekvő, már régebben a Világörökség részét képező Akkó (Acre) Óvárosának közelében található, míg a Báb sírszentélye a haifai Kármel-hegyen.
Báb sírhelye a Haifa város fölé emelkedő aranyozott kupolájú épület. Báb a bahá'i hit vértanú hirnöke volt, aki 1884 - ben adta hírül küldetését, és akit 31 éves korában tabrizban ( Irán) végeztek ki 1850 - ben. Földi maradványait a szentföldre hozták és abdu 'l Bahá, Bahá'ulláh fia és követője temette el 1909 - ben az eredeti sírhelyen, melyet Abdu'l Bahá építtett apja parancsára , és ahol most saját földi maradványai is nyugszanak. A jelenleg is látható építményt 1948 - ban kezdték építeni, és 1953 - ban fejezték be.
Az épület, amely egyesíti az európai építészet stílusát és arányosságát a keleti ihletésü tervezéssel, Olaszországban bányászott és megmunkált chiampo kőböl készült és egy tömből faragott rose baveno gránit oszlopokkal díszitett.
A kupolát borító 12 000 halpikkelyes csempét Hollandiában gyártották, mindegyik arany füstlemez borítással és tűzzománc eljárással készült, csillogó hatásúak.
Az épület teljes költségét, akárcsak a többi bahá'i épület esetében, a világ minden részén élő bahá'iok adták össze.
Az Igazság Egyetemes Háza:
A világszerte elterjedt bahá'i közösség legfőbb intézménye pentelikon márványból való épületben székel, melynek homlokzatát 58 korinthoszi oszlop dísziti. A Karmel hegyre vezető út felső oldalán elterülő kertek fölé magasodik. Az öböl túloldalán lévő Bahá'u lláh sírhelyére néz, az épület körül elterülő békés kertre, ahol négy fehér carrarai márvány emlékmű jelzi Bahá'ulláh néhány közvetlen családtagjának nyugvóhelyét.
A Nemzetközi Bahá'i Arhívum :
Melyet 1957 - ben fejeztek be, a klasszikus görög építészet ion stílusában épült, a Báb sírhelye és az Igazság Egyetemes Háza között áll.
Olaszországból származó chiampo kőből épült és zöld holland csempével burkolták be.

A bahá,iok hite szerint Bahá, u,lláh és a Báb Isten küldöttei voltak; végső nyughelyük a mintegy ötmilliós vallási közösség zarándokhelyei. Bahá, u,lláh sírszentélye a világ összes bahá, ija számára kijelöli az ima irányát, így hasonló fontossággal bír, mint a jeruzsálemi Nyugati Fal a zsidók és a mekkai Kába-kő a muzulmánok számára.

A két síremlék az őket övező, számos kultúra elemeit ötvöző francia- és angolkertekről nevezetes. A bahá, í zarándokok mellett látogatók és turisták százezreit vonzzák minden évben.
A kertek egyedi stílusúak. A kerteket vázák lámpák sasok pávák díszítik.

A bahá'i hit azt tanítja hogy a vallás igazság folyamatosan fejlődő, nem lezárt hogy Isten az emberi fajt történelem folyamán eddig fellépett és ezután eljövendő, az emberek sorsát irányító proféták által tanítja.
Mózes, Zoroaster, Buddha, Krisztus Muhammad, és bahá'u lláh találhatók ama isteni tanítók között, kik ugyanazokat az alapvető tanításokat adják a világnak, csupán a kinyilatkoztatott törvények és elvek mindig az adott kor megjelenésük idejének szükségleteihez igazodnak.
A baháná'i hit független világvallás és semilyen más vallásnak nem szektája.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések