2500 éves márványtalizmán

Egy 2500 éves tengeri márványtalizmánra bukkant Izraelben egy testőr, aki szokásos reggeli úszása közben "botlott bele" az antik ritkaságba. A talizmán valószínűleg a gonoszt tartotta távol viselőjétől.

A lelet Palmahim strandjánál feküdt a tenger fenekén. Palmahim helyén állt valamikor Yavne-Yam ókori városa. A település első lakosai a bronzkorban jelentek meg itt, és Yavne-Yam egészen a középkorig lakott volt. Nem messze innen fekszik Yavne jelenkori városa is.

A fehér márványkorong 8 inch, azaz 20 centiméter átmérőjű, és lyukas a közepe. A lyuk peremét mindkét oldalon úgy díszítették, hogy a lyuk maga egy szemet formázzon. A régészek szerint a Krisztus előtti IV-V. században készülhetett.

A tudósok azt mondják, ilyen talizmánokat gyakran tettek a hajók orrára, hogy megvédje a hajókat és legénységüket a gonosztól, és hogy segítse a navigációt. Ugyanakkor eddig úgy tudták, csak hadihajókon használták azokat, kereskedelmi hajókon nem. Ráadásul csupán négy ehhez hasonló szemről tudunk szerte a világon.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések