Flódnitorta
Rántott pulykamell rozmaringos krumplival
Elkészítés:
6 szelet pulykamell
A hússzeleteket besózzuk, megborsozzuk. Megpucoljuk a fokhagymát és lereszeljük.
Egy zárható tetejű műanyag tálba lerakunk egy réteg húst, rászórjuk a reszelt
fokhagymát, aztán megint jön egy réteg hús, majd újra fokhagyma. A rétegezést
addig folytatjuk, amíg az összes pulykamellet bele nem raktuk a tálba Ezután a
tálat lezárjuk, és egy éjszakára hűtőbe rakjuk.
Ez után a hússzeleteket kivesszük a dobozból és a megszokott módon
először lisztbe, aztán villával fölvert, enyhén megsózott tojásba, végül
zsemlemorzsába forgatjuk, és bő forró olajban kisütjük.
A krumplit
meghámozzuk, ha túl nagyok, kettőbe, háromba vágjuk. A krumplit sós vízben öt
percig előfőzzük, leszűrjük, s hagyjuk néhány percig száradni.
A krumplit egy tepsibe
tesszük, rászórjuk a fokhagymát, a rozmaringot és a kakukkfüvet.
Meglocsoljuk az olajjal, és az egészet jól összeforgatjuk. Sózzuk, borsozzuk.
200 fokos előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük, közben legalább egyszer
átkeverjük.
Amikor elkészült, még
egyszer megsózzuk, és azonnal tálaljuk.
.
Flódnitorta
Elkészítés :
A tésztához 60 deka finomlisztet 35 deka
margarinnal elmorzsolunk, enyhén megsózzuk, 4 evőkanál kristálycukorral, 1 deka
összemorzsolt élesztővel és 2 deci hideg vízzel összegyúrjuk. Letakarva 1 órára
a hűtőbe tesszük. 5 egyenlő részre osztjuk. Az egyiket belisztezett deszkán kb.
26 centi átmérőjű körré nyújtjuk, a tortakarikát ráfektetjük, s ennek mentén a
tésztát körbevágjuk, így lesz szép szabályos. A leeső részeket az egyik
tésztacipóhoz gyúrjuk, ebből lesz a torta oldala. Kivajazott tepsire fektetjük,
villával megszurkáljuk, és közepesen forró sütőben (kb. 180 °C) kb. 10 perc
alatt elősütjük. Ugyanígy még egy lapot sütünk. A máktöltelékhez 40 deka
kristálycukrot 2 deci vízzel felforralunk, 50 deka őrölt mákot és maréknyi
mazsolát belekeverünk, hűlni hagyjuk. A diótölteléket ugyanígy készítjük el,
csak mák helyett dióval. Egy 26 centi átmérőjű tortaformát kivajazunk. Egy
kerekre nyújtott tésztalappal az alját kibéleljük. A legducibb cipót hosszú
téglalap alakúra nyújtjuk és belülről a forma oldalához tapasztjuk. A
diótölteléket rásimítjuk. Egy elősütött tésztakorongot ráfektetünk. Erre kerül
a máktöltelék, amit a másik elősütött tésztával beborítunk. 1,25 kiló almát meghámozunk, durvára
reszeljük, majd 30 deka kristálycukorral, 5-6 deka zsemlemorzsával, egy kevés
őrölt fahéjjal és reszelt citrom héjjal összedolgozunk. Az előzőekre
rétegezzük, és az utolsó, kerekre nyújtott tésztalapot ráfektetjük. Felvert
tojással megkenjük, villával kicifrázzuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal
(kb. 200 °C) 35 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni, és csak másnap
szeleteljük fel.
Megjegyzések