RECEPTEK TUBISVÁTRA
TUBISVÁT
Forró almaleves aszalt szilvával
Hozzávalók :
4 alma, 2 dl fehérbor, 4 dkg cukor, 2 evőkanál méz, 8 szem szegfűszeg, 1 rúd fahéj, 1 citrom reszelt héja, 12 dkg aszalt szilva,
Elkészítés:
Az almákat megmossuk, meghámozzuk, kimagozzuk, és a húsát nagyobb darabokra vágjuk.
Edénybe tesszük az almát, ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy félujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a mézet, egy csipet sót, és teatojásba zárva a szegfűszeget, a fahéjat. Feltesszük főzni. Amikor puha az alma, kivesszük a teatojást. Az almát a levével együtt összeturmixoljuk. beleszórjuk a citrom reszelt héját, és kíméletesen összeforraljuk. Közben apróra vágjuk az aszalt szilvát. Levesszük a levest a tűzről, beleszórjuk az aszalt szilvát, 2-3 percen át pihentetjük, és amikor megpuhult a szilva, tálaljuk.
Edénybe tesszük az almát, ráöntjük a bort és annyi vizet, hogy félujjnyira ellepje. Beletesszük a cukrot, a mézet, egy csipet sót, és teatojásba zárva a szegfűszeget, a fahéjat. Feltesszük főzni. Amikor puha az alma, kivesszük a teatojást. Az almát a levével együtt összeturmixoljuk. beleszórjuk a citrom reszelt héját, és kíméletesen összeforraljuk. Közben apróra vágjuk az aszalt szilvát. Levesszük a levest a tűzről, beleszórjuk az aszalt szilvát, 2-3 percen át pihentetjük, és amikor megpuhult a szilva, tálaljuk.
GYÜMÖLCSÖS PULYKAMELL BURGONYA KROKETTEL
Hozzávalók:
1 kg pulykamell filé, só, őrölt bors, 4 gerezd fokhagyma, 50 dkg aszalt sárgabarack és aszalt szilva vegyesen, 1 dl száraz fehérbor, fél dl olivaolaj,
A körethez: 70 dkg burgonya, 3 dkg margarin, 1 tojás sárgája, só, őrölt szerecsendió.
A bundázáshoz: 15 dkg liszt, 3 tojás, 20 dkg zsemlemorzsa, 5 dl olaj a sütéshez.
Elkészítés:
A pulykamell felét ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, vékonyra klopfoljuk, és sóval, borssal, zúzott fokhagymával fűszerezzük. Az aszalt gyümölcsöket kisebb darabokra vagdaljuk, meglocsoljuk fehérborral, 30-40 percig állni hagyjuk, majd egyenletesen a hússzeletekre szórjuk. Szorosan felgöngyöljük, hústűvel összetűzzük, és a közepesen forró olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük.
A krokethez a burgonyát sózott vízben puhára főzzük, leszűrjük, és burgonyanyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a margarint, a tojássárgáját, sóval, szerecsendióval fűszerezzük.
Ha kihűlt, vizes kézzel hosszúkás rudakat formálunk belőle, és lisztbe, felvert tojásokba, majd zsemlemorzsába forgatjuk. Bő, forró olajban pirosra sütjük, papírszalvétára szedve lecsepegtetjük. Tálaláskor a kroketet tálra halmozzuk, és mellé fektetjük a felszeletelt aszalt gyümölcsös pulykamellet.
Gyümölcskosárkák
(párve)
(párve)
Hozzávalók:
35 dkg finomliszt, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, ½ csomag sütőpor, Csipet só, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2,5 dl víz, 2 csészényi gyümölcs (barack,cseresznye, mandarin, szőlő), ½ csomag zselé por
Elkészítés:
A lisztbe elvegyítjük a sütőport és a sót, hozzáreszeljük a margarint. Hozzárakjuk a cukrot, a tojások sárgáját is és gyorsan eldolgozzuk, anélkül, hogy tészta megmelegedne. Két órára hűtőbe tesszük, majd akkora kis gombócokat készítünk, melyek kinyújtva pont beleférnek a kis tortaformákba. A villával megszurkált tésztákat 160 C fokon világosra sütjük. A kihűlt formákba a pudingporból és a vízből készült krémet tesszük, erre helyezzük a gyümölcsszemeket. A tetejét zselével öntjük le. Egy-két órára hűtőbe tesszük, míg a díszítés megköt.
35 dkg finomliszt, 18 dkg margarin, 10 dkg porcukor, 2 tojás sárgája, ½ csomag sütőpor, Csipet só, 1 csomag vaníliás pudingpor, 2,5 dl víz, 2 csészényi gyümölcs (barack,cseresznye, mandarin, szőlő), ½ csomag zselé por
Elkészítés:
A lisztbe elvegyítjük a sütőport és a sót, hozzáreszeljük a margarint. Hozzárakjuk a cukrot, a tojások sárgáját is és gyorsan eldolgozzuk, anélkül, hogy tészta megmelegedne. Két órára hűtőbe tesszük, majd akkora kis gombócokat készítünk, melyek kinyújtva pont beleférnek a kis tortaformákba. A villával megszurkált tésztákat 160 C fokon világosra sütjük. A kihűlt formákba a pudingporból és a vízből készült krémet tesszük, erre helyezzük a gyümölcsszemeket. A tetejét zselével öntjük le. Egy-két órára hűtőbe tesszük, míg a díszítés megköt.
Megjegyzések