variáció a saksukára: Saksuka padlizsánnal és sajttal
variáció a saksukára: Saksuka padlizsánnal, és sajttal
Hozzávalók:
• (4-6 személyre):
• 2 közepes nagyságú hagyma
• 6 gerezd fokhagyma
• 3 édes paprika
• 4 paradicsom
1 nagyobb padlizsán
• 1 dl olaj
• 2,5 dl víz
• 1 húsleveskocka
• 10 dkg paradicsompüré
• 1/2 kávéskanál cayenne-bors
• 4-5 ízlés szerint evőkanál kimagozott olajbogyó
• 1/2 kávéskanál só
• ugyanannyi szemes bors és kömény
• 4-6 tojás
Elkészítés:
A megtisztított hagymát kis kockákra vágjuk, a fokhagymát finomra aprítjuk, a paprikát és a paradicsomot, padlizsánt, középnagyságú kockákra daraboljuk. Serpenyőben felmelegítjük az olajat, aranysárgára pirítjuk benne a hagymát, hozzáadjuk a fokhagymát, egy percig pirítjuk, s evőkanállal elkeverjük. Beletesszük a paradicsom és paprikadarabokat, padlizsánt, megkeverjük, s lefedve tíz percig pároljuk. A vizet, a kevés vízben feloldott leveskockát, a paradicsompürét, az olajbogyókat és a fűszereket hozzáadjuk, s lassú tűzön, állandóan kevergetve húsz-harminc percig főzzük. Majd beleütjük a tojásokat és lassú tűzön még pár percig főzzük míg a tojás fehérje megkeményedik. Tálaláskór reszelt sajttal, apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk és meleg pitával tálaljuk.
Megjegyzések