Idézet a Pesti Sólet a Dohány utcai körzet havilapjából 2010 június.
A receptek 6 személyre szólnak:
Csicseriborsó leves
Hozzávalók:
180 gramm csicseriborsó
100 gramm sárgarépa
80 gramm petrezselyemgyökér
80 gramm zeller zöldje
4 – 5 gerezd fokhagyma
30 gramm liszt
30 gramm vöröshagyma
1 evőkanál étolaj
friss koriander, vagy petrezselyem zöldje
1,5 dl tejszín
A száraz csicseriborsót jól megmossuk és előző este beáztatjuk. Másnap az apróra vágott fokhagymát, és a hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd a csicseriborsót hozzáadva tovább pároljuk egy kis víz hozzáadásával, ha félig megpuhult a csicseriborsó, kisebb kockára vágott zöldséget hozzáadjuk, kb egy liter vízzel feleresztjük, sóval, borssal ízesítjük. Ha a zöldség megfőtt ízlés szerint vágott friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk a levest. Liszttel és főző tejszínnel habarást készítünk és a levest behabarjuk.
Sült lazac szelet édesburgonyával
Hozzávalók:
6 x 20 dkg filézett lazac szelet
olaj a sütéshez
só, bors
10 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
A filézett lazacokat befűszerezzük sóval borssal, fokhagymával és egy kis lisztben megforgatjuk. A sütő tepsit olajozzuk. és a halszeletek egymás mellé helyezzük a tepsibe és előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb 20 percig sütjük.
Köretnek édesburgonya:
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
500 gramm vöröshagyma
1 dl olíva olaj, egy két szál friss rozmaring
só, bors
Az édes burgonyát meghámozzuk majd ujjnyi vastagságú karikákra szeljük. A sütő tepsit szintén beolajozzuk, a szeletelt édes burgonyát a tepsibe helyezzük sóval borssal befűszerezzük, a tetejét megszórjuk rozmaringgal és szeletelt vöröshagymával. Előmelegített sütőben kb 30 percet sütjük 170 Celsius fokon.
Túrótorta
HOZZÁVALÓK:
50 dkg túró (lehetőleg puha, krémes)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
1 db citrom
3 db tojás
15 dkg cukor v. 30 g édesítőszer
3 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojássárgájába. Habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét. Jól elkeverjük. Végül belekeverjük a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük
Forrás: Pesti Sólet a Dohány utcai körzet havilapjából 2010 június.
Csicseriborsó leves
Hozzávalók:
180 gramm csicseriborsó
100 gramm sárgarépa
80 gramm petrezselyemgyökér
80 gramm zeller zöldje
4 – 5 gerezd fokhagyma
30 gramm liszt
30 gramm vöröshagyma
1 evőkanál étolaj
friss koriander, vagy petrezselyem zöldje
1,5 dl tejszín
A száraz csicseriborsót jól megmossuk és előző este beáztatjuk. Másnap az apróra vágott fokhagymát, és a hagymát olajon üvegesre pirítjuk, majd a csicseriborsót hozzáadva tovább pároljuk egy kis víz hozzáadásával, ha félig megpuhult a csicseriborsó, kisebb kockára vágott zöldséget hozzáadjuk, kb egy liter vízzel feleresztjük, sóval, borssal ízesítjük. Ha a zöldség megfőtt ízlés szerint vágott friss korianderrel vagy petrezselyemmel megszórjuk a levest. Liszttel és főző tejszínnel habarást készítünk és a levest behabarjuk.
Sült lazac szelet édesburgonyával
Hozzávalók:
6 x 20 dkg filézett lazac szelet
olaj a sütéshez
só, bors
10 dkg liszt
2 gerezd fokhagyma
A filézett lazacokat befűszerezzük sóval borssal, fokhagymával és egy kis lisztben megforgatjuk. A sütő tepsit olajozzuk. és a halszeletek egymás mellé helyezzük a tepsibe és előmelegített sütőben 180 Celsius fokon kb 20 percig sütjük.
Köretnek édesburgonya:
Hozzávalók:
1 kg édesburgonya
500 gramm vöröshagyma
1 dl olíva olaj, egy két szál friss rozmaring
só, bors
Az édes burgonyát meghámozzuk majd ujjnyi vastagságú karikákra szeljük. A sütő tepsit szintén beolajozzuk, a szeletelt édes burgonyát a tepsibe helyezzük sóval borssal befűszerezzük, a tetejét megszórjuk rozmaringgal és szeletelt vöröshagymával. Előmelegített sütőben kb 30 percet sütjük 170 Celsius fokon.
Túrótorta
HOZZÁVALÓK:
50 dkg túró (lehetőleg puha, krémes)
1 zacskó vaníliás pudingpor (főzős)
1 db citrom
3 db tojás
15 dkg cukor v. 30 g édesítőszer
3 dkg vaj
ELKÉSZÍTÉSE
A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral. A vajat megolvasztjuk és belekeverjük a tojássárgájába. Habosra keverjük. Utána beletesszük a pudingport és a citrom reszelt héját, valamint a fél citrom levét. Jól elkeverjük. Végül belekeverjük a túrót.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, óvatosan az előző masszához keverjük.
Kivajazott, lisztezett tepsibe/tortaformába tesszük és 50 percig 180 °C-on sütjük
Forrás: Pesti Sólet a Dohány utcai körzet havilapjából 2010 június.
Megjegyzések