Egyiptom: harci repülőgépek végeztek iszlamista fegyveresekkel


Egyiptomi harci repülőgépek 25 iszlamista fegyveressel végeztek szombaton a Sínai-félsziget északi részén - közölték biztonsági források, miközben az egyiptomi elnök látogatást tett a tartományban, ahol az elmúlt napokban kiszélesedett a fegyveres konfliktus.
A források szerint a légicsapások Sejk-Zuveid városa melletti katonai célpontokat értek, fegyvereket és robbanószer-raktárakat semmisítettek meg. Az egyiptomi biztonsági erők emellett mintegy fél tonna robbanószert fedeztek fel egy, a Sínai-félsziget és a Gázai övezet közötti alagútban.
Abdel-Fattáh esz-Szíszi elnök eközben szombaton megszemlélte a katonákat és a rendőröket el-Aris tartományi fővárosban. Szíszi, aki a több mint egy évvel ezelőtti beiktatása óta először jelent meg egyenruhában, azt mondta a katonáknak, hogy a hadsereg az elmúlt napok harcaiban legkevesebb 200 szélsőségest ölt meg.
Az iszlamista fegyveresek szerdán összehangolt támadást intéztek a félsziget északi részén lévő katonai ellenőrző pontok ellen. Az egynapos küzdelemben a hadsereg szerint legalább száz fegyveres és 17 katona halt meg. Biztonsági források közlése szerint a másnap végrehajtott egyiptomi légicsapások 23 iszlamistát öltek meg.
A Sínai-félsziget északi része egy kormányellenes felkelés középpontja, amelyben egy magát Sínai Tartománynak nevező, az Iszlám Állam dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló fegyveres csoport a legaktívabb. A Sínai-félsziget határos a Gázai övezettel, Izraellel és a Szuezi-csatornával.

MTI

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések