A török hadsereg felsorakozott Szíria határánál


A török hadsereg óvatosságból csapaterősítést hajtott végre a Szíriával közös határa egy szakaszán, mert a szíriai kormányerők és a lázadók közötti összecsapások intenzívebbé váltak az utóbbi napokban az északi Aleppó várostól északra - közölték pénteken meg nem nevezett biztonsági források.
Az erősítésben különleges alakulatok is részt vesznek.
   
Ahmet Davutoglu török miniszterelnök csak annyit erősített meg egy interjúban, hogy a hevesebbé váló aleppói harcok miatt elővigyázatosságból hoztak intézkedéseket, de egyelőre nincs terv arra, hogy emiatt török erők behatolnának Szíriába. Ez utóbbit azért tette hozzá, mert a török sajtó azt találgatja, hogy a hadsereg tervez-e intervenciót Szíriában egyrészt az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetnek, másrészt a kurd harcosoknak a határtól való távoltartására. Ankara attól tart, hogy a kurdok egy autonóm körzetet akarnak létrehozni Szíriában a török határ mentén.
   
Megfigyelők szerint a nyugati hatalmak támogatta szíriai lázadók jelentős támadást indítottak Aleppó azon részének elfoglalásáért, amely a kormányerők kezén van.
   
Davutoglu azt állította az interjúban, hogy Aleppóban a kormányerők együttműködnek az IÁ-val a Nyugat által támogatott lázadók ellen.
  
Heves harcok voltak csütörtök este a Kilis török határvárostól 50 kilométerre lévő Azaz városban is egyfelől az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet, másfelől a szíriai al-Kaida-szárny, az an-Núszra Front fegyveresei és a nyugati hatalmak támogatta lázadók között.
MTI


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések