Gázában robbantott az ISIS. Legalábbis azt állítja


A terrorszervezet közleményben állítja: az ő emberei robbantottak az éjjel Gáza városban, a Francia Kulturális Központban. És hogy ez volt a bemutatkozásuk a Gázai övezetben - írja a Yedioth Ahronoth című izraeli lap. Amely szerint az is lehet, hogy valaki más robbantott és adott ki közleményt az ISIS nevében. 
Ami biztos: helyi idő szerint tegnap éjfél körül több robbanás rázta meg a kulturális központ két évvel ezelőtt átadott épületét. Amelyben károk keletkeztek ugyan, de a késői órán senki sem sérült meg. A központban egyébként nyelvtanfolyamokat tartanak, és ott veszik be a vízumkérelmeket is a Franciaországba készülő gázai palesztinoktól, hogy aztán a jeruzsálemi konzulátusra küldjék tovább őket.
Az épület üres volt a detonáció idején. A Hamasz több hírportál szerint is sietett közölni, hogy a generátor robbant fel, és ettől lobbantak lángra a közelében tárolt gázpalackok. Mindazonáltal a belügyi szóvivő azt jelentette be, hogy vizsgálatot indítanak. Reggel pedig közlemény jelent meg szórólapokon az Iszlám Állam logójával. Ezeken a Yedioth Ahronoth szerint ez áll: "A harcosaink több heti megfigyelés után sikeresen bombázták az erkölcstelenség és az istentagadás központját, amely Francia Kulturális Központ néven ismert."
A szórólap.

Jóllehet a kiáltvány azt állítja, hogy ez volt az ISIS első támadása Gázában, és 200 kiló robbanószerrel hajtották végre, a dátum hibás rajta: október 10-i, vagyis három nappal későbbi. Az írás hitelességét egyelőre nem sikerült bizonyítani - írja az izraeli lap. A Gázai övezetben már évek óta működnek szalafista, vagyis keményvonalas iszlámista szervezetek, amelyekbnek hasonlóak a szándékaik az Iszlám Államéihoz. Ezek egyike rabolta el és végezte ki három évvel ezelőtt Vittorio Arrigoni olasz aktivistát. A Hamasz jó ideje megfigyelés alatt tartja ezeket a csoportokat, amelyek őt magát túl liberálisnak és mérsékeltnek tartják, és meg is próbálták dönteni.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések