יש מדינה לאהבה?






Fotó: Asi


GYŰLÖLKÖDŐ LÉGKÖRBEN ZAJLOTT LE A JERUZSÁLEMI MELEGFELVONULÁS

A kelet-európaihoz hasonló gyűlölködés közepette, három ellentüntetéstől kísérve, de a hatalmas rendőri készültségnek köszönhetően incidens nélkül, a vártnál valamivel kisebb részvétellel, a politikusok tüntető távolmaradásával zajlott le csütörtök este az idei, sorrendben nyolcadik jeruzsálemi melegfelvonulás, amelyen szinte minden felvonulóra jutott egy rendőr. Idén először engedélyezték a melegeknek, hogy egészen a parlamentig vonuljanak. A város vallásos jellegére tekintettel a résztvevők kerülték a "provokatívnak" tekinthető megnyilvánulásokat.
Nican Horovic, az ellenzéki baloldali-liberális Merec párt vállaltan meleg parlamenti képviselőjének vezetésével a várt 3000 ezer helyett mintegy 2000 ember tette meg a belvárosi Függetlenség parkjától a Knesszet előtti Rózsakertig vezető 2 és fél kilométeres utat, hogy egyenlő jogokat követeljen, megemlékezzen a két halottat követelő tavalyi homofób tel-avivi merényletről és önvizsgálatra késztesse az izraeli társdalmat. A felvonulókat 1500 rendőr védte, nem számítva az egyéb biztonsági erőket.
A demonstráció 1 perces néma csenddel kezdődött a jeruzsálemi városháza előtt annak a két fiatalnak az emlékére, akiket egy mindmáig szabadlábon lévő homofób merénylő ölt meg 2009. augusztus 1-jén egy tel-avivi meleg ifjúsági központban. A demonstrálók üresen hagytak egy széket, tiltakozásul az ellen, hogy Nir Barkat főpolgármester elutasította a jelenlétet a felvonuláson. Feltűnő volt, hogy a vezető izraeli politikusok, akik egy éve még egymást túllicitálva ítélték el a homofób merényletet, most távollétükkel tüntettek - a szervezők által a részvételre felkért több tucat parlamenti képviselő mind távol maradt az egyetlen Nican Horovic kivételével. Joszef Alalu, az önkormányzat Merec-párti frakciójának vezetője kijelentette, hogy Jeruzsálem egy, a melegekkel szemben nagyon barátságtalan város, és "a helyzet súlyos".
A "szent város" vallási jellegére tekintettel a szervezők kerülték a más - nyugati - melegparádékon megszokott "provokatív" elemeket, így nem voltak például mozgó emelvények hangos zenével, hiányos öltözetű résztvevőkkel. Ettől eltekintve a menet vidám és színpompás volt, sokan viseltek szivárványszínű kipát (fejfedőt), egyesítve a zsidó vallási és a homoszexuális mozgalmi szimbólumot, és a gyűlekezésről készült sajtófotókon ölelkező, csókolózó meleg párok is láthatók.
A melegfelvonulással egyidőben zajló három ellentüntetés közül a Párizs-téren tartott szélsőjobboldali demonstráció vezetője, Baruh Marzel önként vállalt betegségnek, az AIDS-hez hasonló ragálynak nevezte a homoszexualitást, amellyel a melegek meg akarnak fertőzni mindenki mást, és amely romba fogja dönteni az egész nyugati civilizációt. "Perverz betegek, takarodjatok Jeruzsálemből", "Buzik, pokolra kerültek", "Váljatok heteróvá a család kedvéért" - hangzottak a szélsőjobb jelszavai. A rendőrség előállított három nőt, akik tojást tartottak maguknál, hogy megdobálják a felvonulókat.
Vallásos zsidók a Mea Searim ultraortodox negyedben, a Sabbat-téren tüntettek Joszef Eljasiv litván rabbi felhívására.
A harmadik ellendemonstrációt, a melegekből csúfot űző "szamárparádét" az autóbusz-főpályaudvarhoz hirdette meg Jichak Pindrasz jeruzsálemi alpolgármester. Az ultraortodox köztisztviselő eredetileg élő szamarak felvonultatására kért engedélyt a rendőrségtől, de kénytelen volt beérni papundekli szamarakkal.
"Egy szamárnak talán nincs joga ahhoz, hogy szamár legyen? Ez egy demokratikus állam, és nem fogadjuk el, hogy a szamaraknak nincs joguk felvonulni. Vannak szamarak, amelyek büszkék szamárságukra és ők is meg akarják tartani a maguk parádéját" - mondta az Ynet izraeli hírportálnak a főpolgármester-helyettes, aki úgymond a melegparádé "állatias mivoltára" akarta felhívni a figyelmet a szamárfelvonulással.
A főpolgármesteri hivatal sietett leszögezni, hogy semmi köze az akcióhoz, amely az alpolgármester merő magánkezdeményezése. Pindrusz elismerte, hogy akciójához nem sikerült megnyernie az önkormányzatot, de azt mondta, hogy a lakosság jelentős részének nézeteit képviseli.
A szamaras tüntetésen a rendőrség előállított két férfit, akik zaklattak egy, a melegfelvonulást támogató fiatal nőt.
A felvonulás végeztével nagygyűlésen emlékeztek meg az egy évvel ezelőtti tel-avivi terrortámadásról, amelyben két fiatal életét vesztette, tizenegy pedig megsebesült. Avraham Burg, a parlament volt elnöke hevesen ostorozta a vallásosságból táplálkozó homofóbiát és hangsúlyozta, hogy a homoszexuálisokat is Isten teremtette. Nican Horovic parlamenti képviselő kijelentette, hogy az ellenséges hangulat ellenére jövőre is megtartják a felvonulást Jeruzsálemben, mert az a szabadság és a demokrácia fokmérője.
Forrás: Hatter.hu

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések