CHOLENT / Sólet töltött libanyakkal

Here is a traditional cholent updated to reflect today' more sophisticated taste and using easily available ingredients.

1 ¼ cups dry mixed beans
2 Tbsp vegetable oil
200 g (8 oz or one large) onion, coarsely chopped
3 cloves garlic, minced
1 ½ Tbsp Hungarian paprika
1 ½ tsp salt
1 ½ tsp pepper
¾ cup barley
1 ½ lb (700 g) potatoes, peeled, cut into large chunks
1 chunk (about ½ kg or 1 lb) beef brisket
1 smoked beef bone or marrow bone
6 eggs in shell, washed
. You may use one kind of beans or mix several kinds. For eye-appeal, I like to mix small white navy beans and large red kidney beans or black beans. Rinse beans then soak for 5 to 8 hours in enough water to have three finger-deep water over top of beans. When soaked, drain.
Heat oil in a large heavy skillet over medium heat and sauté onion until transparent. Add garlic, stir for several minutes over heat then add paprika, salt and pepper, and continue to cook for a minute. Remove from heat.
Combine beans, onion mixture, barley, potatoes, brisket and bone in a large baking dish or dutch oven with a tightly-fitting lid. Carefully slip in raw unshelled eggs and bury them under cholent mix. Add water to cover.
Place tightly covered pot in oven (seal lid with aluminum foil if not absolutely tight) and bake at 100 degrees C (200 degrees F) for at least 6 hours and up to 18 hours. Check liquid level occasionally to prevent cholent from drying out and replenish if needed.

Sólet töltött libanyakkal

75 dkg nagy szemű fehér vagy tarka bab
1 kg hús (füstölt libamell, pácolt marhaszegy, libacomb)
töltött libanyak
1 hagyma
2 evőkanál libazsír
2 evőkanál pirospaprika

bors
A libanyakhoz:
2 zsemle
2 tojás
1 tojássárgája
1 kis fej gomba

bors
petrezselyem
kevés libazsír
Elkészítés:
Két zsemlét tejben megáztatunk, villával szétnyomkodjuk, elkeverünk benne két egész tojást és egy tojássárgáját, libazsíron megpirítjuk a megtisztított, apróra vágott hagymát, és sóval, borssal, paprikával, kevés finomra vágott petrezselyemmel hozzáadjuk a tojásos zsemlékhez. Az egész masszát jól elkeverjük, megtöltjük vele a liba nyakának megtisztított bőrét, s mindkét végét bevarrjuk.
Libazsíron üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát, meghintjük paprikával. A megmosott babot megforgatjuk benne, feleresztjük két-két és fél liter vízzel, beletesszük a húsokat és a töltött libanyakat, és négy-öt órát sütőben kb 120 - 150 fokon sütjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések