Bet Alfa

A Gilboa-hegy lábánál Afulától keletre fekvő Bet Alfa-kibuc 1921-ben alakult. Neve akkor vált igazán ismertté, amikor a közelében megtalálták egy 6. századi zsinagóga csaknem teljes egészében megmaradt mozaikpadlóját.
A közelben lévő Hefz Bah-kibucban 1928-ban az öntözőcsatorna ásásakor bukkantak rá teljesen véletlenül egy padlómozaikra. Ezen kívül már Tiberias- Hammanban is feltártak egy mozaikpadlót. E két fantasztikus lelet a bizánci kori zsinagógaépítés legjelentősebb példái közé sorolható. A Hefz Bah-kibuc területén fekvő zsinagóga azért viseli a szomszédos Bet Alfa nevét, mivel a zsinagóga területe a régi Bet Alfához tartozott.
A zsinagógát napjainkban ismét befedték, ez egy háromhajós építmény, amelynek a déli részében félkör alakú apszis van a tóraszekrény elhelyezésére. A főhajóban és a jobb oldali mellékhajóban maradtak fenn padlómozaikok. Míg az oldalhajóban lévő ornamentális mintát mutat, a főhajó bejáratánál egy oroszlán és egy borjú ábrázolása között görög-arameus nyelvű ajánló írás található.
A főhajó padlómozaikja három részből tevődik össze. A régi középső kapu mögött azt a jelenetet látjuk, amikor Ábrahám feláldozza Izsákot. Balra két férfi vezeti Ábrahám szamarát. Középen hosszú ruhában a szakállas Ábrahám áll, jobb kezében az áldozati kést, baljában Izsákot tartja. Az ősatya mögött a fához kötött kos látható, fölötte megjelenik Isten keze, amint arra utasítja Ábrahámot, hogy fia helyett a kost áldozza fel. Jobbra az áldozati oltár ismerhető fel.
A mozaik középső szelvényét kozmológiai ábrázolás uralja. A középen lévő kör Héliosz napistent mutatja , négyes fogat húzta szekerén. Körülötte a tizenkét állatövet, a négy sarokban pedig az évszakok ábráit láthatjuk. A déli mező közepén a tóraszekrényt jelenítették meg, körülötte a hétkarú gyertyatartókkal, tömjénlapátokkal, két madárral és két oroszlánnal. E két témakört, az állatövet és a tóraszekrényt megtaláljuk a tiberias – hammati zsinagógában is. A Bet Alfában megtalált mozaik azonban egyszerűbb kivitelezésű.
Sharon Asher

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések